Földrengés- és katasztrófaálló épületek

Az épületek földrengés- és katasztrófaállóvá tétele Japán számára fenntartható építkezési módot jelent.

Ebben a cikkben Japán példáját hozzuk fel, mert ez a legbeszédesebb. De a közelmúltbeli éghajlatváltozás azt mutatja, hogy minden társadalomnak követnie kellene a példát.

Földrengés- és katasztrófaálló épületek

Japán a világ egyik leginkább földrengésveszélyes országa. Az 1995-ös nagy Hanshin-Awaji földrengés és a 2011-es nagy kelet-japán földrengés után Japán a földrengéseknek és szökőáraknak ellenálló épületek építését választja.

A fenntartható társadalom azt is jelenti, hogy földrengés- és szökőárálló épületeket kell építeni. Még ha el is pusztulnak, a katasztrófa után könnyen megjavíthatók és használhatók.

MIÉRT VAN SZÜKSÉGÜNK FÖLDRENGÉS- ÉS KATASZTRÓFAÁLLÓ ÉPÜLETEKRE

Az éghajlatváltozás következtében a közelmúltban a korábban vártnál nagyobb mértékű katasztrófák, például óriási tájfunok, heves esőzések, folyóáradások és földcsuszamlások száma nőtt meg.

A katasztrófaálló épületek iránti kereslet tovább növekszik, miközben Japán társadalmi infrastruktúrájának fenntarthatóvá tételére törekednek.

Az acélgyártók fenntartható infrastruktúra kiépítésére törekszenek. Ezt nagy teljesítményű acélanyagok kifejlesztésével és szállításával érik el. Továbbá tervezési/építési technológiák kifejlesztése a katasztrófáknak ellenálló acélszerkezetű épületek építéséhez.

Gyakran előfordul, hogy a nagyobb földrengések során keletkezett károk miatt az acélgerendák végeinél lévő hegesztett kötések elszakadnak. Így az épületek használhatatlanná váltak.

A földrengésállóság javítása érdekében olyan acélfajtákat fejlesztettek ki, amelyek nagy képlékeny alakváltozási képességet és energiaelnyelő képességet biztosítanak.

A japán acélvázas épületek nem teljes egészében acélból készülnek. Gyakran betont és acélt kombináló, összetett szerkezetűek. Például a japán felhőkarcolók oszlopainak többsége CFT (concrete filled tubular) oszlop. Ezek a CFT-oszlopok úgy készülnek, hogy kör vagy négyzet alakú acélcsövekbe betont öntenek, hogy tartóoszlopokat alkossanak.

A Nippon Steel a világ 3. számú japán gyártója a CFT-oszlopokhoz használt nagyszilárdságú acélnak. Ezek a nagyszilárdságú acélok csökkentik az oszlopok keresztmetszeti méretét és súlyát. Ez egyben csökkenti a CO 2 -kibocsátást is.

A különböző anyagok kombinálásával a szerkezeti hatékonyság optimalizálásának és maximalizálásának célja az anyagfelhasználás csökkentése és a fenntarthatóság elérése.

Share
<< Inapoi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.Categorii


Taguri

    hu_HUHungarian