Industria siderurgica din Marea Britanie este inca vulnerabila, in ciuda recuperarii dupa criza

Londra – Industria siderurgica a Marii Britanii este vulnerabila, in ciuda revenirii dupa criza din 2015, cu multe provocari care au dus la mii de reduceri de locuri de munca inca nerezolvate si riscuri legate de Brexit, a declarat marti (20 februarie 2018) directorul executiv al Tata Steel UK.

“In prezent, nasul nostru este deasupra apei, dar buzele noastre sunt mai jos. Orice povara suplimentara ne poate trage la fund “, a declarat Bimlendra Jha, vorbind la o conferinta organizata la Londra de EEF.

Industria otelului din Marea Britanie isi revine dupa o criza care a dus la pierderea a aproximativ 7000 de locuri de munca din sectorul otelului, aproximativ un sfert din forta de munca, intre septembrie 2015 si martie 2017.

Tata Steel Ltd (business-ul de origine al Tata Steel UK), a raportat in aceasta luna o crestere de cinci ori a profitului din trimestrul al treilea, impulsionata de cresterea puternica a volumului in India si de cresterea preturilor la otel in intreaga lume.

Dar industria siderurgica britanica ramane vulnerabila, iar costurile cu energia electrica sunt cu aproximativ 50% mai mari decat tarile vecine ale U.E, aceleasi probleme care au afectat industria in timpul crizei.

Pentru a proteja industriile vulnerabile de efectele plecarii Marii Britanii din Uniunea Europeana, guvernul a lansat o strategie industriala in noiembrie, dar nu a finalizat inca detaliile acordului pentru industria siderurgica.

Iesirea din UE in 2019 ar putea destabiliza industria siderurgica, in special daca masurile de protectie comerciala care le vor inlocui pe cele ale UE se dovedesc a fi mai puțtn eficiente in stoparea dumpingului sau a subventionarii otelului in Marea Britanie.

Dumpingul din domeniul otelului, in special din China, a reprezentat o cauză majora a crizei sectorului din 2015.

“Cred că vom pierde post-Brexit”, a declarat Gareth Stace, directorul UK Steel.

Sursa articol: http://www.euronews.com/2018/02/20/uk-steel-industry-vulnerable-despite-post-crisis-recovery-tata-steel

Share
<< Inapoi

Leave a Reply