Poate deveni industria siderurgica ecologica?

Industria otelului joaca un rol important in consumul de energie al Europei, dar multi spun ca tehnologiile ecologice au fost lasate pe plan secundar pentru a ramane competitiva cu otelul provenit din China.

Pentru a explora cea mai buna cale de urmat, Horizon a organizat o dezbatere intre Dr. Klaus Peters, secretarul general al Platformei Europene pentru Tehnologia Otelului (ESTEP) si Wendel Trio, directorul Climate Action Network Europe.

Ce sta in calea industriei siderurgice sa devina sustenabila?

Wendel Trio: “Atunci cand guvernele au ajuns la acordul de la Paris (in decembrie 2015), si-au asumat o mare provocare pentru a mentine (la nivel mondial), cresterea temperaturii sub 2 grade Celsius si chiar sa o limiteze la 1,5 C. Aceasta provocare este mai mare pentru anumite sectoare decat altele. Pentru sectorul energetic exista alternative clare – energia regenerabila, eficienta energetica si asa mai departe – calea este clara, pentru industria siderurgica insa nu este.”

“De unul singur, sectorul siderurgic nu va reduce emisiile care sunt necesare in urmatorii 30 – 40 de ani. Va fi nevoie de stimulente, atat in reglementare cat si in termeni financiari pentru sprijinul in inovare. ”

Cum putem să depasim problema costurilor?

Klaus Peters: “Industria siderurgica nu poate lua acest cost din profiturile de astazi, prin urmare, ceva trebuie sa se schimbe. Primul pas ar trebui sa provina din sectorul privat al sectorului.”

WT: “Daca vorbim despre costuri, exista, desigur, cele doua parti, exista costul de inovare pe care companiile se confrunta, dar exista, de asemenea, un cost al lipsei de actiune. Stim ca schimbarile climatice se petrec si au un cost. In prezent, ne lipseste o modalitate de a internaliza costul.”

Este concurenta din unele regiuni, cum ar fi China, care impiedica industria sa aiba o crestere mai ecologica?

KP: “Competitivitatea este importanta, dar nu ne temem si ne bazam pe capacitatile noastre de cercetare, dezvoltare si inovare, deoarece aceasta este singura sansa sa fim mereu cu un pas inainte.”

Este inca realist faptul ca industria siderurgica va atinge obiectivul de reducere a emisiilor de carbon cu 50% pana in 2050?

KP: “Daca ajungem la intregul potential al proiectului ULCOS (un proiect de cercetare finantat de industria siderurgica), este foarte realist.”

Sursa articol: https://horizon-magazine.eu/article/horizon-steel-debate-can-industry-go-green_en.html

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply