S.U.A extinde pentru UE scutirea provizorie de tarife la importurile de otel si aluminiu

The Wall Street Journal a anuntat ca presedintele Trump a decis sa amane pana la 1 iunie impunerea tarifelor pentru importurile de otel si aluminiu in cazul Uniunii Europeane si a celorlalti aliati ai SUA.

Pe 23 martie, S.U.A a impus un tarif de 25% la importurile de otel si un tarif de 10% pentru cele de aluminiu, dar a acordat scutiri temporare  Canadei, Mexicului, Braziliei, UE, Australiei și Argentinei. Trump a acordat, de asemenea, o scutire permanenta la tarifele importurilor de otel pentru Coreea de Sud in cadrul revizuirii unui pact de liber schimb.

Scutirea initiala era stabilita pana la 1 mai 2018, iar cu cateva ore inainte ca aceasta sa expire a fost prelungita cu inca o luna.

Inchiderea pietei americane ar putea avea un dublu impact negativ asupra industriei europene. Nu numai ca America este o piata majora – exporturile de otel catre SUA reprezinta circa 7% din productia de otel din Marea Britanie si se ridica la aproximativ 330 milioane de lire sterline pe an – insa producatorii chinezi ar putea inunda Europa cu un excedent, o cauza majora a crizei a trei cu ani in urma.

China ramane cel mai mare producator de otel din lume, responsabil pentru mai mult de jumatate din productia globala anuala de 1,6 miliarde de tone.

Comisia Europeana a precizat ca extinderea scutirii temporare a prelungit incertitudinea pietei, care afecteaza deja deciziile de afaceri.

In 2017, Europa a exportat in Statele Unite produse din otel in valoare de 5,3 miliarde de euro, iar din aluminiu in valoare de 1,1 miliarde de euro.

In cazul in care UE este supusa unor taxe pentru produsele in valoare de 6,4 miliarde de euro (7,7 miliarde de dolari) pe care le exporta anual in Statele Unite, ea isi va stabil propriile taxe pentru exporturile americane in valoare de  2,8 miliarde euro (incluzand produse de la machiaj la motociclete) .

Sursa articol: https://af.reuters.com/article/metalsNews/idAFL1N1S8041

 

 

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply