Scrioare deschisa pentru sprijinul industriei siderurgice

Patronii celor mai mari companii siderurgice din Europa au cerut sprijin, pentru industrie, intr-o scrisoare deschisa adresata sefilor de stat si guvernelor din Europa.

Printre semnatarii scrisorii se numara sefii de la Tata Steel , ArcelorMittal, ThyssenKrupp si Voestalpine. Impreuna au folosit scrisoarea pentru a semnala faptul ca 320.000 de locuri de munca din industria siderurgica europeana sunt in pericol daca nu se iau masurile necesare.

Scrisoarea deschisa provoca liderii UE sa “faca ceea ce este nevoie pentru a proteja sectorul siderurgic” si avertizeaza ca este necesara actiunea asupra trei aspecte – cheie despre care sefii din industria otelului spun ca “ar putea destrama industria noastra”. Producatorii de otel din intreaga Europa au fost afectati de un potop de otel ieftin din China, costurile ridicate ale energiei, cat si taxele ecologice apasatoare.

Situatia a dus la concedieri masive in sectorul siderurgic din Marea Britanie, in ultimii doi ani, deoarece companiile sunt in imposibilitatea de a concura. Tata Steel incearca sa-si vanda parti importante ale afacerilor din Marea Britanie.

Cei 58 de lideri care au semnat scrisoarea spun ca vor sa vada statutul de economie de piata a Chinei revizuit, exprimandu-si ingrijorarea despre sprijinul Beijingului pentru multi dintre producatorii sai de otel.

Producatorii de otel doresc ca U.E sa copieze pozitia dura a Americii privind impactul importurilor de otel din China, cu tarife comerciale aspre.

“Instrumentele de protectie comerciala ale UE sunt foarte greu de implementat, in comparatie cu partenerii nostri comerciali”, s-a declarat in scrisoare, adaugand ca “eficienta lor … este incerta, determinand masuri care sunt in mod semnificativ sub dimensiunea calculata a dumping-ului”.

De asemenea, sefii din siderurgie spun ca industria nu ar trebui sa se confrunte cu masuri de mediu ale caror costuri sunt “dincolo de fezabilitatea economica si tehnologica”.

Cu toate acestea, scrisoarea adauga ca este nevoie de un sistem de comercializare a emisiilor din UE (ETS) reformat, care sa fie corect si realizabil, mentionand ca rivalii straini nu se confrunta cu aceleasi presiuni.

Sursa articol: http://www.telegraph.co.uk/business/2016/10/17/steel-industry-at-breaking-point-as-it-calls-for-europe-wide-hel/

Share
<< Inapoi

Leave a Reply