UE este pregatita cu masuri dure daca SUA declanseaza razboi comercial in domeniul otelului

O “optiune nucleara” de aparare comerciala este discutata pentru a impiedica importurile de otel care fac obiectul unui dumping in Marea Britanie, iar UE ar putea fi angajata daca Statele Unite isi inchid pietele.

Se crede ca, Comisia Europeana analizeaza masuri care nu au fost utilizate timp de 14 ani daca investigatia presedintelui Trump constata ca importurile de otel pericliteaza securitatea nationala a Americii prin prejudiciul adus producatorilor autohtoni.

Un raport este asteptat in orice moment cu privire la cercetarea “Section 232″, care ar putea permite SUA sa blocheze otelul provenit de la producatorii straini – vizand in principal fabricile chinezesti de otel subventionate de guvernul de la Beijing – sa patrunda pe piata din SUA prin impunerea unor tarife comerciale uriase.

Presedintele Trump se teme ca producatorii de otel din SUA si-ar putea inchide bussines-urile deoarece nu ar putea sa concureze, fapt care dauneaza industriei americane.

Cu toate acestea, tarifele impuse de “Section 232″ ar putea elimina toate importurile, accentuand presiunea asupra industriei siderurgice din Marea Britanie, exporturile catre SUA reprezentand 9% din productia de otel britanica, in valoare de aproximativ 350 milioane de lire sterline pe an.

Odata cu inchiderea pietei americane, productia din China este probabil sa fie deturnata spre Marea Britanie si Europa, provocand o tensiune suplimentara asupra intreprinderilor deja presate, care se recupereaza inca dupa criza din domeniul otelului si care a insemnat pierderea a mii de locuri de munca, in ultimii doi ani.

Apararile comerciale considerate a fi examinate de CE sunt cunoscute sub numele de “masuri de salvgardare”. Acestea ar putea fi introduse rapid, impunand tarife mari asupra importurilor in doar cateva saptamani, in loc de cateva luni cat ar dura in mod obisnuit. De asemenea, nu necesita investigatii de lunga durata ale CE si dovezi de daune care ar putea sa se intarzie salvarea intreprinderilor de la colaps.

Comisarul UE pentru Comert, Cecilia Malmstroem, a declarat ca se “fac pregatiri” pentru a raspunde in cazul in care SUA introduce noi tarife, adaugand ca indiciile sunt ca astfel de masuri ar insemna ca UE sa fie “lovita nejustificat”.

Ian Rodgers, fost director executiv in industria britanica, a declarat ca masurile de salvgardare au fost utilizate ultima data in 2003.

Un purtator de cuvant al CE a refuzat sa dezvaluie ce masuri sunt elaborate pentru a apara industria europeana, spunand ca este “prea devreme pentru a vorbi despre un raspuns specific”, deoarece SUA inca nu a luat masuri.

Sursa articol: http://www.telegraph.co.uk/business/2017/06/26/brussels-ready-nuclear-option-tough-tariffs-us-sparks-trade/

 

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply