Amnistia constructiilor nelegale din Turcia

Amnistia constructiilor nelegale din Turcia sta la baza dezastrului provocat de cele doua cutremure din 6 februarie 2023.

amnistia constructiilor nelegale din Turcia

Dupa alt cutremur devastator din 1999 a fost promulgata o lege care impune criterii antiseismice foarte stricte.

Normele impun ca structurile din regiunile predispuse la cutremure sa foloseasca beton de inalta calitate, armat cu bare de otel. De asemenea, stalpii si grinzile trebuie sa fie distribuite in asa fel, incat sa poata absorbi eficient impactul cutremurelor.

Cu toate acestea, aceste norme au fost aplicate in mod deficitar.

Cutremurul a distrus mii de cladiri, inclusiv cele despre care se spunea ca au respectat reglementarile privind cutremurele. Un articol publicat recent de BBC afisa imagini cu mai multe structuri care se prabusisera. Toate se presupune ca respectau standardele de constructie.

Amnistia constructiilor nelegale din Turcia

De ce s-a ajuns la aceasta situatie? Pentru ca guvernul a oferit periodic „amnistii pentru constructii”. In fapt, niste scutiri legale, contra platii unei taxe, pentru acele structuri construite fara certificatele de siguranta necesare.

Aceste amnistii se practica incepand cu anii 1960, cea mai recenta datand din 2018.

Geologul Celal Sengor a declarat la inceputul acestui an ca adoptarea unor astfel de amnistii pentru constructii intr-o tara traversata de falii seismice echivaleaza cu o „crima”.

In mod ironic, cu doar cateva zile inainte de cutremurul devastator, un nou proiect de lege pentru amnistiile zonale era in asteptarea aprobarii in Marea Adunare Nationala parlamentara a Turciei.

Presedintele Uniunii Camerelor de ingineri si urbanisti din Istanbul, Pelin Pinar Giritlioglu, a spus ca aproape 75.000 de cladiri din regiunea afectata de cutremure au primit astfel de amnistii.

„In cele mai multe locuri, nivelul de trepidatii a fost mai mic decat cel maxim (suportabil), asa ca putem concluziona ca din miile de cladiri care s-au prabusit, aproape toate nu corespund niciunui cod de constructie antiseismica care in mod rezonabil ar fi trebuit sa existe”, a explicat profesorul David Alexander, profesor de planificare si gestionare a situatiilor de urgenta la University College London.

De ce este important otelul pentru constructiile rezistente la cutremur

Structurile de otel sunt usoare si flexibile, permitand cladirilor sa se indoaie fara sa cedeze. In plus, suporta greutațâti mari datorita structurii moleculare a aliajului.

Otelul structural este folosit de multi ani in cladirile rezistente la cutremure. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste cladiri pot rezista la presiunile si miscarile enorme supuse de cutremure.

Cunoscut pentru ductilitatea sa, capacitatea de a se deforma semnificativ la rupere, otelul moale este foarte popular pentru zgarie-nori si cladiri rezistente la cutremur.

Betonul armat este folosit impreuna cu otelul structural pentru a construi cladiri rezistente la cutremure si vant puternic. Fara bare de armare, betonul armat este predispus la fisuri si defectiuni structurale in cladirile expuse la solicitarile vantului puternic si vibratiilor solului.

Dezastrul din Turcia s-a produs intr-un moment critic pentru tara. Alegerile generale urmand sa aiba loc in mai sau iunie anul acesta. Ceea ce inseamna ca este probabil ca guvernul sa ia decizii, pe baza a ceea ce va fi privit mai favorabil de catre public, deoarece lucreaza pentru a reconstrui in urma daunelor din regiunile afectate.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian