ArcelorMittal a primit un imprumut de 75 de milioane EUR pentru dezvoltarea otelului cu continut redus de carbon

ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume, a primit un imprumut de 75 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii.

Imprumutul, sustinut de Comisia Europeana, va fi utilizat pentru constructia a doua proiecte de ultima generatie la ArcelorMittal Ghent, in Belgia. Aceste proiecte sunt dezvoltate pentru a reduce considerabil emisiile de carbon prin transformarea deseurilor si subproduselor in produse noi valoroase, contribuind la dezvoltarea tehnologiilor de  producere a otelului cu continut redus de carbon, in conformitate cu Obiectivele climatice ale UE.

Imprumutul este destinat dezvoltarii Steelanol, o instalatie experimentala la scara industriala care va capta gazele reziduale din furnal si le va converti biologic in carbon etanol reciclat. Acesta este primul produs comercial din familia Carbalyst® a ArcelorMittal obtinut din substantele chimice carbonice reciclate. Etanolul produs poate fi amestecat pentru a fi utilizat ca si combustibil lichid, sustine ArcelorMittal.

Odata finalizata, instalatia este de asteptat sa produca pana la 80 de milioane de litri de carbon etanol reciclat anual.

Tehnologia a fost dezvoltata de LanzaTech, cu care ArcelorMittal a incheiat un parteneriat pe termen lung, impreuna cu Primetals si E4tech.

Potrivit ArcelorMittal, noua instalatie va crea pana la 500 de locuri de munca in constructii in urmatorii doi ani si 20-30 de noi locuri de munca directe permanente. Se preconizeaza ca proiectul va fi finalizat in 2022.

Un alt aspect al proiectului este Torero, o instalatie experimentala care transforma lemnul uzat in biocarburi, inlocuind partial carbunele actualmente injectat in furnal.

In stadiul incipient, uzina de la Torero va putea converti pana la 60kt de deseuri de lemn in aproximativ 40kt de biocarburi, in fiecare an. Acest volum va fi dublat intr-o a doua etapa a proiectului. Noua instalatie va crea aproximativ 70 de locuri de munca externe si va crea aproximativ 10 noi locuri de munca directe permanente pentru functionarea acestei instalatii.

Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovatie, Cercetare, Cultura, Educatie si Tineret, a declarat: „Acest imprumut sustinut de UE ne va permite sa demonstram ca instalatiile de fabricare a otelului european pot fi competitive in timp ce reducem emisiile de carbon si ne vor ajuta sa ne atingem obiectivele climatice. Mai mult decat atat, daca investim in cercetare, educatie si inovare la nivel european, putem demonstra leadershipul global care poate asigura și consolida aceste industrii si persoanele si comunitatile pe care le sustin pentru generatiile viitoare. ”

Sursa articol https://www.steeltimesint.com/news/view/arcelormittal-granted-eur75-million-loan-to-develop-low-carbon-steelmaking

Share
<< Inapoi

Leave a Reply