Care este diferenta intre profilele Hea, Heb si Hem?

schita comparativa profile hea heb hem

Profilele din grupa HE (HEA, HEB si HEM) sunt utilizate pentru constructii metalice mari si complexe de tipul: hale industriale, fabrici, sali de sport, mall-uri, cladiri administrative etc.

Pentru a exemplifica mai bine diferenta intre cele trei profile am atasat o schita in care se vede ca pentru aceeasi dimensiune de profil difera greutatea, inaltimea profilului (h1), cat si grosimea inimii (s) si a talpii (b).

Profilele Hea, Heb si Hem, a caror moment de inertie este mult mai mare decat in cazul profilelor Inp si Ipe, pot fi utilizate ca elemete incovoiate sau solicitate axial.

Profilul HEA este versiunea usoara conform standardului DIN 1025-3.

Profilul HEB este versiunea normala conform standardului DIN 1025-2.

Profilul HEM este versiunea grea conform standardului DIN 1025-4.

Pentru un moment de inertie egal, profilul Hea este cel mai usor, dar dimensiunile vor fi superioare profilului Heb si mai ales fata de cele ale profilului Hem. Momentul de inertie  exprima masura prin care un corp se opune modificarii starii sale de repaus relativ sau de miscare de rotatie uniforma la acciunea unui moment al fortei.

Pentru un Hea cu dimensiunea de pana la 300 mm inaltimea profilului (h1) este mai mica decat latimea talpii (b). Dupa aceasta dimensiune, inaltimea profilului creste in timp ce latimea talpii ramane constant 300 mm.

Pana la dimensiunea de 300 mm europrofilul HEB este patrat deoarece inaltimea profilului (h1) si latimea talpii (b) sunt egale. La fel ca si la profilul HEA, dupa aceasta dimensiune, inaltimea profilului creste in timp ce latimea talpii ramane constant 300 mm.

In cazul profilelor HEM inaltimea (h1) este mai mare decat latimea talpii (b).

Pt o distanta egala intre cele doua talpi egale, profilul Hea este cel mai usor si profilul Hem cel mai greu. De remarcat faptul ca distanta intre fetele interioare ale talpilor este identica pentru profilele Hea, Heb si Hem de acelasi tip; aceasta particularitate poate fi interesanta pentru proiectarea anumitor imbinari.

Acest tip de profile din otel se folosesc pentru structura principala a constructiilor metalice de mari dimensiuni, reprezentand cea mai moderna si mai rapida varianta, cu o forma zvelta, o rezistenta mai mare si usor de asamblat.

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply