Ce impact vor avea sanctiunile SUA asupra siderurgiei iraniene?

China a importat cel putin 400.000 de tone de otel iranian in perioada ianuarie – noiembrie 2019. In timp ce un alt important importator indonezian a cumparat in jur de 200.000 tone/ an de otel iranian. Printre alti cumparatori recenti de otel iranian se numara Thailanda, Oman, Irak si Turcia.

Noile sanctiuni americane impotriva exporturilor iraniene de otel ar putea avea un impact redus, deoarece preturile raman atractive pentru cumparatorii din Asia.

„Recentele sanctiuni americane nu vor avea un impact mare asupra producatorilor iranieni de otel, atat timp cat produsele din otel continua sa aiba preturi atractive”, a spus un comerciant.

Chiar si in timpul sanctiunilor anterioare, cumparatorii asiatici nu au renuntat sa cumpere din Iran. Asadar, probabil aceste noi sanctiuni nu vor avea un efect major, in special acum, cand rialul s-a depreciat. „

Sanctiunile, desigur, nu sunt total lipsite de consecinte; este posibil ca unii clienti sa fie reticenti in relatia cu Iranul ”, a declarat Reyhaneh Sarlak, un specialist pe piata otelului din Iran.

Conform surselor din piata, China poate continua sa importe otel iranian, in principal prin intermediul companiilor chineze active in Orientul Mijlociu. Cumparatorii chinezi au preluat o cantitate din ce in ce mai mare de fonta, lingouri si table din otel iranian din iunie, cand China a interzis importurile de fier vechi si preturile interne au crescut in consecinta.

Pe fondul tensiunilor dintre SUA si Iran, inainte de a fi anuntate ultimele sanctiuni, guvernul indonezian a cerut deja cumparatorilor locali sa evite lingpurile iraniene de otel.

De asemenea, Turcia cumpara din Iran, desi ca unul dintre cei mai mari producatori de otel beton, aceasta se aprovizioneaza in mare parte din oferta interna. A importat 141.300 de tone de armatura de otel din Iran in primele 11 luni ale anului, in crestere brusca de la 30.700 de tone in aceeasi perioada a anului 2018, potrivit celor mai recente date de la Institutul de Statistica din Turcia. Acest lucru s-a intamplat deoarece ofertele de otel beton iranian mai ieftine catre Turcia au stimulat cumpararea.

Principalii producatori iranieni, cu exceptia micilor fabrici din sectorul privat, au exportat 5,2 milioane de tone de otel finisat si semifabricat in primele noua luni ale anului curent iranian (incheiat la 21 decembrie 2019), in crestere cu 19% fata de an.

Capacitatea de productie de otel va fi de 43,6 milioane tone/ an pana la sfarsitul urmatorului an iranian (20 martie 2021), in timp ce IMIDRO estimeaza productia in anul financiar curent atingand 31,1 milioane tone/ an, deoarece tara isi continua ambitiosul Program de extindere a capacitatii de otel. Capacitatea actuala de producere a otelului din Iran este de 35 de milioane de tone/ an.

Sursa articol: https://financialtribune.com/articles/domestic-economy/101744/impact-of-us-sanctions-on-iran-steel-iron-exports-limited

Share
<< Inapoi

Leave a Reply