Perspective cerere otel in 2022

World Steel Association estimeaza  o cerere otel in 2022 contractata cu 2,3%. Se va ajunge la 1.796,7 Mt. dupa ce crescuse cu 2,8% in 2021.  

cerere otel in 2022

„Economia globala este afectata de inflatia persistenta, de inasprirea monetara a SUA, de deceleratia economica a Chinei si de consecintele invaziei Ucrainei de catre Rusia. Preturile ridicate ale energiei, cresterea ratelor dobanzilor si scaderea increderii au condus la o incetinire a activitatilor sectoarelor care utilizeaza otel. Ca urmare, prognoza noastra actuala pentru cresterea cererii globale de otel a fost revizuita in scadere comparativ cu cea anterioara.

Perspectiva pentru 2023 depinde de impactul inaspririi politicilor monetare si de capacitatea bancilor centrale de a ancora asteptarile inflationiste. In special, perspectivele UE sunt supuse unui risc negativ suplimentar din cauza inflatiei ridicate si a crizei energetice care au fost exacerbate de razboiul Rusia-Ucraina.” – Máximo Vedoya presedinte al Comitetului economic Worldsteel.

Cerere otel in 2022 – contextul general

Razboiul Rusia-Ucraina a exacerbat presiunea inflationista care a fost aprinsa de dezechilibrele dintre cerere si oferta. Acesta a perturbat aprovizionarea cu energie si alimente si a intervenit in lanturile de aprovizionare. In special in Europa, unde dependenta de aprovizionarea cu gaze rusesti este mare, activitatile economice sunt puternic afectate de criza energetica.

Cresterea ratelor dobanzilor si inflatia ridicata vor afecta investitiile si cheltuielile de consum. De asemenea, vor afecta sectoarele cu consum intens de otel, cum ar fi: constructiile, masinile si bunurile de folosinta indelungata.

Problemele lantului de aprovizionare s-au atenuat oarecum in 2022. Dar au continuat sa restranga activitatile de productie pe masura ce au aparut noi intreruperi.

Presupunand ca razboiul nu se va incheia curand si China continua sa-si mentina politica stricta de izolare COVID, blocajele in aprovizionare nu se vor disipa complet, in ciuda incetinirii cererii.

Incertitudinea ramane ridicata pentru economia globala, iar balanta riscurilor este in mare parte inclinata in sens descendent.

Situatia otelului in Europa

Se preconizeaza ca cererea de otel in UE se va contracta cu 3,5% in 2022. Cum o imbunatatire imediata a situatiei aprovizionarii cu gaze nu se zareste, cererea de otel din UE va continua sa se contracte in 2023. Un risc semnificativ, in plus, de scadere in cazul vremii aspre de iarna sau alte intreruperi ale aprovizionarii cu energie.

Riscurile financiare care decurg din datoriile publice ridicate si din cresterea lenta in China prezinta riscuri negative suplimentare pentru UE. Exista, de asemenea, posibile consecinte pe termen lung pentru structura economiei. Si, prin urmare, cererea de otel va fi afectata, daca constrangerile economice continua la nivelul actual. Pe de alta parte, daca razboiul Rusia-Ucraina se incheie mai devreme decat era de asteptat, exista un potential pozitiv.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian