Cladiri rezistente la cutremure si dezastre

Obtinerea de cladiri rezistente la cutremure si dezastre reprezinta pentru Japonia un mod sustenabil de constructie.

In acest articol dam exemplul Japoniei pentru ca este cel mai elocvent. Dar schimbarile climatice recente ne arata ca toate societatile ar trebui sa-i urmeze exemplul.

cladiri rezistente la cutremure
Sursa foto – japan-guide.com

Japonia este una dintre cele mai predispuse tari din lume la cutremure. Dupa ce a experimentat Marele Cutremur Hanshin-Awaji in 1995 si Marele Cutremur din Japonia de Est in 2011, Japonia opteaza pentru constructia de cladiri care sunt rezistente la cutremure si tsunami.

O societate durabila inseamna si construirea da cladiri rezistente la cutremure si tsunami. Acestea chiar daca sunt distruse, pot fi usor reparate si folosite dupa dezastru.

De ce avem nevoie de cladiri rezistente la cutremure si dezastre

Schimbarile climatice recente au dus la o crestere a numarului de dezastre la o scara mai mare decat se anticipa anterior, cum ar fi taifunurile gigantice, ploile torentiale, insurgentele fluviale si alunecarile de teren.

Cererea de cladiri rezistente la dezastre este in continua crestere pe fondul eforturilor de a face infrastructura sociala a Japoniei durabila.

Producatorii de otel se straduiesc sa realizeze o infrastructura durabila. Acest lucru se obtine prin dezvoltarea si furnizarea de materiale din otel de inalta performanta. De asemenea, elaborarea de tehnologii de proiectare/constructie pentru utilizarea acestora in cladiri structurale din otel rezistente la dezastre.

Adesea daunele suferite in timpul cutremurelor majore au cauzat ruperea imbinarilor sudate de la capetele grinzilor de otel. Astfel cladirile devenind neutilizabile.

Pentru a imbunatatii rezistenta la cutremur au fost dezvoltate tipuri de otel care asigura o capacitate mare de deformare plastica si performanta de absorbtie a energiei.

Cladirile japoneze pe structura din otel nu sunt realizate in intregime din otel. Adesea au structuri compozite care combina betonul si otelul. De exemplu, majoritatea stalpilor din zgarie-nori japonezi sunt stalpi CFT (concrete-filled tubular). Acesti stalpi CFT sunt construiti prin turnarea betonului in tuburi de otel circulare sau patrate pentru a forma stalpi de sustinere.

Nippon Steel este producatorul japonez, nr. 3 la nivel mondial, care produce otel de inalta rezistenta pentru stalpii CFT. Cu ajutorul acestor oteluri de inalta rezistenta se reduce dimensiunea sectiunii transversale si greutatea stalpilor. In acest fel este redusa si cantitatea emisiilor de CO 2 .

Scopul optimizarii si maximizarii eficientei structurale prin combinarea diferitelor materiale va ajuta la reducerea materialelor utilizate si la obtinerea sustenabilitatii.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian