Practici care iti distrug tabla zincata. Ce NU trebuie sa faci.

Desi parerea generala a utilizatorilor de tabla zincata este ca acest material nu rugineste, in realitate, situatia este diferita. Depozitata si prelucrata necorespunzator, tabla zincata devine, dintr-o investitie extraordinara, un esec rasunator.

Din respect pentru clientii nostri, pentru banii lor, pentru calitatea lucrarii executate, pentru timpul lor, noi, cei de la H Metal, oferim cateva sfaturi deosebit de utile pentru depozitarea si prelucrarea tablei zincate in conditii optime. Stim din experienta ca sunt destule situatii in care clientii nu cunosc faptul ca tabla zincata poate rugini.

Ea este folosita pentru realizarea de acoperisuri, pereti exteriori, pereti despartitori, carcase pentru aparatura, tubulatura de aer conditionat, pentru construirea diverselor piese, deoarece are o rezistenta crescuta in timp la actiunile apei, prafului si razelor solare, comparativ cu alte materiale.

Iata in ce situatii se poate distruge stratul protector de zinc:

Atunci cand tabla este depozitata in aer liber, in pachete si intra in contact cu apa de pe lateral, provenita de la ploaie sau de la alte surse, se poate declansa fenomenul de electroliza inversa. Sunt de ajuns numai cativa stropi care sa ajunga intre foile de tabla. Din acel moment, materialul este compromis. Stratul protector de zinc din zona afectata de umezeala incepe sa se desprinda de pe table si sa se transforme intr-un praf gri.

Daca veti folosi table afectata, intr-un an de zile aceasta va rugini. Practic, va trebui sa o inlocuiti, fapt ce necesita noi cheltuieli, deci veti pierde bani.

Atentie! Intotdeauna partea exterioara a foii de deasupra pachetului de table arata perfect, ea nefiind afectata de o alta tabla cu care sa declanseze fenomenul de electroliza inversa. Dupa ce se da la o parte incep neplacerile. Daca un pachet a stat mai mult de 5 zile afara, in umezeala, cu siguranta foile din interior vor fi afectate.

Nici depozitarea in medii inchise sau deschise cu diferenta de temperatura intre zi si noapte nu reprezinta o solutie de protejare a foilor de tabla. Electroliza inversa se poate declasa si daca tabla este depozitata in aer liber sau in spatii unde diferenta de temperatura dintre zi si noapte este mai mare de 10 grade Celsius. Acest fapt duce la aparitia condensului in interiorul pachetului de table care duce la aparitia fenomenului de electroliza inversa descris anterior.

Si atunci, cum trebuie sa depozitam tabla zincata?

Este indicat ca tabla sa se depoziteze pe paleti de lemn in depozite cu o buna ventilatie in care nu sunt diferente de temperatura mai mari de 10 grade Celsius intre zi si noapte. Daca, totusi, trebuie sa depozitati tabla afara, acoperiti-o ermetic, mai ales pe lateral, prima data cu materiale absorbante care nu produc condens, gen hartie cerata sau material textil – prelata. Folia de plastic produce condens, deci nu o folositi!

In anumite situatii, cand tabla se debiteaza cu panza flex, oxyacetilena sau orice interventie mecanica asupra tablei zincate care presupune incalzirea acesteia in zona de debitare peste temperatura de topire a zincului – cca 600 grade Celsius – are ca rezultat deteriorarea stratului de zinc in zona prelucrata. Astfel, daca tabla este taiata cu flex sau cu autogen, pe zona taieturii, de o parte si de alta a zonei de taiere, stratul de zinc se topeste si/sau se supraincalzeste distrugandu-se. In aceste zone va aparea rugina care, in timp, se va extinde.

Tabla se poate retusa cu vopsea pe baza de zinc (zincare la rece) sau se poate acoperi cu un strat protector de zinc, insa, in timp, aceste zone retusate vor rugini, deoarece doar zincarea uniforma, facuta in fabrica, poate asigura o rezistenta de durata.

Pentru protectia tablei zincate este indicat ca aceasta sa se prelucreze cu scule/unelte ce nu incalzesc tabla, respectiv, prelucrare la rece.

Articole simiare:

Cat siliciu trebuie sa aiba otelul pentru zincare?

Diferente intre cornier laminat si cornier ambutisat

Marci si clase de otel pentru constructii

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply