Dinamica industriei siderurgice in actualul mediu COVID-19

Impactul industriei siderurgice asupra PIB-ului global si asupra dezvoltarii economice nu poate fi ignorat, mai ales daca luam in considerare rolul sau esential pentru cladiri si infrastructura. Impreuna, aceste doua sectoare au consumat aproximativ 52% din materialul produs in 2019.

Aportul otelului pentru constructiile globale ajuta la alimentarea unei piete evaluate la aproximativ 11 trilioane de dolari si se asteapta sa creasca la 14 trilioane de dolari pana in 2025.

Avand in vedere rolul otelului in economia globala, este important sa intelegem factorii de perspectiva care influenteaza sectorul, precum si producatorii de otel – in special in lumina recentei pandemii globale COVID-19.

Inainte de pandemie, industria constructiilor la nivel mondial a fost prognozata sa creasca cu 3,6% in 2020. Dar, in ciuda faptului ca industria a continuat sa functioneze (desi la un nivel mult mai scazut de activitate) cresterea preconizata a fost afectata, deoarece guvernele se confrunta cu provocarea de a face fata deficitelor in crestere, iar proiectele rezidentiale si comerciale sunt afectate negativ de somaj si de cresterea PIB negativa.

Dincolo de aceste tendinte la nivel macro, este, de asemenea, important sa avem informatii despre dinamica numeroaselor companii de constructii care activeaza in acest sector. Exista variatii regionale semnificative in productia de otel determinate de tiparele de crestere economica ale fiecarei tari. Intr-adevar, cererea in India si China este semnificativ mai mare si creste mai rapid decat in economiile mai mature ca Germania si Regatul Unit.

Estimarile timpurii indica faptul ca, dupa o scadere in 2020, regiunile emergente urmeaza sa aiba o revenire mai rapida in 2021 in comparatie cu economiile avansate.

Efectele din actualul mediu COVID-19 pot fi atenuate de tendinta recenta de internationalizare in constructii. In ultimii ani, pentru a combate mediul din ce in ce mai complex si competitiv in care isi desfasoara activitatea companiile de constructii, a existat o tendinta clara spre extinderea pe pietele internationale – un proces condus in principal de companiile europene, desi companiile chineze si coreene au realizat, de asemenea, recent achizitii semnificative. Acest lucru permite companiilor sa isi valorifice pozitia de lider in sectorul infrastructurilor pentru a realiza o crestere durabila si profitabila.

Cu toate acestea, rezultatele procesului de internationalizare au fost mixte si multor jucatori le-a fost greu sa isi adapteze modelele de afaceri la pietele externe.

Dincolo de volatilitatea economica imediata experimentata in prezent de economia globala, exista o serie de tendinte care stau la baza cererii viitoare de otel in sectorul constructiilor. In centrul multor dintre aceste tendinte se afla urbanizarea progresiva si cresterea asa-numitelor megalopole care au o populatie de peste 10 milioane de locuitori. Un exemplu recent este propunerea de dezvoltare a megacity Neom din Arabia Saudita, cu o dimensiune planificata de 33 de ori mai mare decat a orasului New York. Pentru a contracara potentialele efecte negative ale urbanizarii (consum ridicat de energie, securitate si poluarea mediului, printre altele), piata se concentreaza din ce in ce mai mult pe dezvoltarea cladirilor inteligente. Acestea sunt structuri care utilizeaza procese bazate pe tehnologie si controleaza automat diferitele operatiuni si functii ale unei cladiri in cadrul unui sistem de management integrat.

Aceste evolutii creeaza o oportunitate semnificativa pentru producatorii de otel de a-si dezvolta modul in care produsele din otel pot juca un rol in cladirile si orasele viitorului. Nu mai este suficient sa ne gandim izolat la cerintele materiale de baza. Materialul trebuie sa cuprinda gandirea completa, de la un capat la altul a ciclului de viata, incepand cu viziunea arhitectului si gândirea de proiectare pana la sfarsitul vietii. Din punct de vedere functional, este necesar sa intelegem cum materialele din otel pot sustine cerintele cheie ale unei cladiri inteligente, inclusiv:

- eficienta energetica;

- certificari de constructii;

- experienta locatarilor;

- imbunatatiri operationale.

Pentru producatorii de otel, exista in mod clar paralele cu sectorul auto care conduc inovatia in dezvoltarea otelurilor cu performante superioare (de exemplu, oteluri de inalta rezistenta). Aceste oteluri abordeaza nevoia de mai mare rezistenta, formabilitate si sudabilitate. Pentru otelurile de constructie, au existat deja o serie de evolutii in domeniul otelurilor de inalta rezistenta, care au imbunatatit foarte mult performanta structurala.

Respectarea cerintelor pentru rezistenta la coroziune si rezistenta la foc joaca, de asemenea, un rol semnificativ, concentrandu-se pe procese avansate de laminare controlata termo-mecanic si tehnologii inovatoare de laminare.

Sursa articol: https://www2.deloitte.com/global/en/blog/energy-resources-industrials/2020/building-steels-future.html

Share
<< Inapoi

Leave a Reply