Europa tinteste catre Asia si Africa pentru exporturile de deseuri metalice

Exporturile olandeze si belgiene de resturi feroase in Asia si Africa au continuat sa creasca in perioada ianuarie-iunie, deoarece exportatorii au cautat o diversificare suplimentara, ca alternativa la piata turca din ce in ce mai volatila.

Turcia a ramas cel mai mare cumparator, dar importurile sale au scazut la 2,28 milioane tone fata de 2,35 milioane tone in anul precedent. Aceasta scadere poate fi in mare parte rezultatul scaderii exporturilor si a cererii interne de otel pe piata din Turcia. Fapt care a determinat producatorii turci de otel sa scada productia de otel si, in consecinta, sa reduca cererea de resturi provenita de peste hotare.

Aceasta crestere a volatilitatii cererii si preturilor pentru deseurile de otel importate de Turcia a determinat exportatorii olandezi si belgieni sa caute alternative in unele dintre regiunile producatoare de otel cu cea mai rapida crestere, precum Asia si Africa.

Productia de otel din Asia, cu exceptia Chinei, Japoniei si Coreei de Sud, a crescut cu 5,9 %  la 149,5 miliarde tone in 2018 de la 141,2 miliarde tone in 2017, in timp ce productia din Africa a crescut cu peste 17 % ajungand la 17,4 miliarde tone.

Majoritatea cresterii transporturilor olandeze si belgiene catre Africa au venit din vanzarile catre Egipt, unde punerea in aplicare a taxelor antidumping la importurile de armaturi din China, Turcia si Ucraina in 2017 a sustinut o crestere rapida a productiei de armaturi egiptene un an mai tarziu.

Egiptul, cea mai mare tara producatoare de otel din Africa, a importat aproape 520.000 de tone de resturi din Tarile de Jos in perioada ianuarie-iunie, comparativ cu putin peste 370.000 de tone in anul precedent.

Exporturile de resturi feroase olandeze si belgiene in Asia au insumat 511.000 tone in primele sase luni ale acestui an, in crestere cu 30%. Acestea au fost indreptate in mare parte catre pietele din India, Pakistan, Bangladesh si Taiwan.

Tarile de Jos si alte regiuni europene exportatoare de resturi feroase ar putea continua sa caute destinatii alternative de vanzare, deoarece este inca de asteptat ca cererea si preturile pentru deseurile metalice importate de Turcia sa nu inregistreze o revenire durabila in viitorul apropiat.

Sursa articol: https://www.argusmedia.com/en/news/1991647-europe-looks-to-asia-africa-to-diversify-scrap-exports

 

 

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply