Evolutia pietei otelului pentru 2022 si 2023 ramane incerta

„Evolutia pietei otelului pentru 2022 si 2023 ramane supusa unui nivel ridicat de incertitudine, care probabil va continua sa submineze cererea din sectoarele care utilizeaza otel…… Dat fiind contextul actual, pe fondul unei crize energetice care se agraveaza si al penuriei de materii prime. Nu putem exclude o noua recesiune sau un scenariu de stagflatie” a declarat Axel Eggert, director general al Asociatiei Europene a Otelului (EUROFER).

Evolutia pietei otelului

In anul 2021 a fost observata o tendinta pozitiva a cererii de otel si a consumului aparent de otel. In acelasi timp, pe tot parcursul anului 2021 importurile din tari terte au crescut semnificativ (+32%). Dupa doua scaderi consecutive (-17,1% in 2020 si -10,9% in 2019), reflectand imbunatatirea cererii de otel. Cu toate acestea, cresterea preturilor la energie, perturbarile continue in lanturile globale de aprovizionare. Si „cutremurul” cauzat de razboiul din Ucraina vor influenta puternic perspectivele pentru 2022. Ceea ce poate duce la a treia scadere a consumului de otel (-1,9%) in ultimele patru ani.

Incertitudinea ridicata va dura cel putin pana la sfarsitul anului 2022, sub rezerva evolutiilor din jurul invaziei Ucrainei de catre Rusia. Care deocamdata raman imprevizibile – si a consecintelor acesteia asupra lanturilor globale de aprovizionare.

Evolutia pietei otelului

Invazia Rusiei a perturbat initial livrarile si a fortat clientii sa caute alte surse de aprovizioneze.

Yuriy Ryzhenkov, directorul executiv al Metinvest, a declarat ca compania exporta de obicei aproximativ 50% din produsele sale in UE si Marea Britanie. „Este o problema semnificativa, in special pentru tari precum Italia si Marea Britanie. Multe dintre livrarile lor de produse semifabricate veneau din Ucraina.”

Metinvest este un grup international de companii miniere si metalurgice. In cadrul grupului intra intreprinderi miniere si metalurgice din Ucraina, Europa si Statele Unite, precum si o retea comerciala in intreaga lume.

Compania lucreaza cu guvernul Ucrainei pentru a deschide noi rute de export catre Europa. „Da, este greu”, a recunoscut el. In timp ce unele rute sunt mai usor de planificat, altele necesita investitii in noi sine si terminale de incarcare. Compania, a adaugat Yuriy Ryzhenkov, a reusit sa livreze unele materiale catre unitatea sa din Bulgaria. Si catre clienti din Romania si Ungaria. A finalizat recent primul transport de cand a inceput razboiul — de minereu de fier, cu destinatia Algeria — prin portul romanesc de la Constanta.

Compania Marcegaglia cauta alte optiuni de procurare a tablei

Marcegaglia din Italia, una dintre cele mai mari companii de prelucrare a otelului din Europa si un client de lunga durata al Metinvest. Se numara printre cei care au fost nevoiti sa caute surse alternative de aprovizionare. Compania importa in medie intre 60-70% din tabla sa din Ucraina. Iar in conditiile date pentru a continua productia la toate fabricile sale. A gasit surse alternative in Asia, Japonia si Australia.

Daca preocuparile initiale cu privire la aprovizionare s-au diminuat, deoarece companii precum Metinvest si Ferrexpo au reusit sa mentina unele exporturi in flux. Si clientii au gasit alternative de aprovizionare, ingrijorarile cu privire la cresterea preturilor pentru materiile prime si energie s-au intensificat.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian