A legfontosabb acélgyártók

A World Steel Association nemzetközi acélipari szövetség statisztikái szerint 2013. júniusában a világ nyersacéltermelése 131,7 millió tonna volt, ami egy 3,3%-os növekedést jelent 2012. júniusához képest, de az átlagos termelés 4,39 millió tonna/nap, ami ugyanannyi, mint 2013. májusában.

A kínai termelés 2012. júniusa és 2013. júniusa között 4,4 millió tonnával nőtt, de a 2013. júniusi napi átlag 2013. májusához képest 0,3%-kal csökkent. Más országok, ahol 2012. és 2013. között több mint 200.000 tonnás növekedést értek el: Tajvan és Ukrajna. Ebben az időszakban Dél-Koreában és Olaszországban az acéltermelés több mint 250.000 tonnával csökkent.

2012-ben a legnagyobb acéltermelő országok Kína, Japán, Amerikai Egyesült Államok, India, Oroszország, Dél-Korea, Németország, Törökország, Brazília és Ukrajna voltak.

A legnagyobb acélgyártó vállalatok 2012-ben:

Az ArcelorMittal 2006-ban jött létre, a Mittal Steel nyugat-európai acélgyártó felvásárlásával. Ma ez a legnagyobb acélgyártó vállalat, a világ acéltermelésének több mint 6%-áért felelős. Székhelye Luxembourgban található, négy kontinensen, Európában, Amerikában, Ázsiában és Afrikában, több mint 60 országban vannak telephelyei. Az ArcelorMittal kész és félkész acéltermékeket, hidegen és melegen hengerelt lemezeket, acélrudakat, szerkezeti elemeket, acéldrótót és acélcsöveket gyárt különféle célokra. A társaság Algériában, Brazíliában, Boszniában, Kanadában, Kazahsztánban, Libériában, Mexikóban, Ukrajnában és az Egyesült Államokban folytat vasércbányászati ​​tevékenységet, Kazahsztánban, Oroszországban és az Egyesült Államokban pedig szénbányászati ​​tevékenységet.

2012. október 1-jén a Nippon Steel hivatalosan egyesült a Sumitomo Metal Industries nevű céggel, így alakult meg Nippon Steel & Sumitomo Metal Company. Több mint 50.000 alkalmazottal a társaság ma a legnagyobb japán acélgyártó. A vállalat az ipari gépekhez és berendezésekhez használt acéltermékek széles választékát kínálja, ezeket a világ minden részére szállítják. A Nippon Steel új területeken, például a vegyi-, kerámia és elektronikai iparban, valamint információs és kommunikációs rendszerek gyártásában is terjeszkedni kezdett.

A Hebei Group 2008 júniusában, három kisebb vállalat egybeolvadásának eredményeként jött létre a kínai Hebei tartományban. Ez egy állami tulajdonú vállalat, ami három fő termékvonallat állít elő: vékony lemezacélokat, vanádium-titán termékeket és kiváló minőségű építőanyagokat.

A Boasteel Group egy állami tulajdonú vállalat, amelynek székhelye Sanghajban, Kínában található. A cég szénacélokat, rozsdamentes acélokat és különleges acélokat gyárt. Ezek az acéltermékek nemcsak a kínai szabványoknak felelnek meg, hiszen több mint negyven országba exportálják őket. Termékeiket széles körben használják olyan területeken, mint az autóipar, a háztartási gépek gyártása, a petrolkémia, az energiaipar, a közlekedés, a repülőgyártás stb..

A POSCO egy 1968-ban alapított társaság, amelynek székhelye Dél-Koreában található. Termékei között megtalálhatók a melegen hengerelt acélok, acéllemezek, acéldrótok, hidegen hengerelt acélból és rozsdamentes acélból készült termékek. A POSCO jelenleg két integrált acélgyárat üzemeltet Dél-Koreában, Pohangban és Gwangyangban. Ezenkívül a POSCO és a US Steell USS-POSCO néven közös vállalatot működtet, amelynek székhelye Pittsburgben, Kaliforniában található.

Az 1958-ban alapított Wuhan Group az első kínai óriásvállalat az acéliparban. Az évek során a vállalat új folyamatokat és további létesítményeket fejlesztett ki vas-, acél- és bányászati ​​berendezések előállításához valamint kokszoláshoz. Ezért a vállalat Kínában egy fontos, kiváló minőségű bázis a melegen és hidegen hengerelt lemezek gyártásában, ami nagyban hozzájárult az ország gazdasági fellendüléséhez és modernizációjához. A Wuhan Group jelenleg három iparágban, a vas- és acéliparban, a csúcstechnológiában és a nemzetközi kereskedelemben érintett.

A Shagang Group a legnagyobb kínai magánvállalat. Évente mint 29 millió tonna vasat, 35 millió tonna acélt és 33 millió tonna hengerelt terméket állít elő, egyike az öt legnagyobb kínai acélgyártónak. 2006 óta a vállalat négy kisebb rivális vállalatot vásárolt fel, így jelenleg Kína legnagyobb magánkézben levő acéltermelője.

A Shougang vállalatot 1919-ben alapították, a Kínai Népköztársaság megalakulása óta pedig folyamatosan növekszik. A kínai reformokat és a külvilág felé való nyitást követően a Shougang Kína egyik legjelentősebb nagyvállalatává nőtte ki magát. A Shougang Group fő tevékenysége a vaskohászat, de bányászattal, elektronikával, építkezéssel és ingatlanügyekkel is foglalkozik.

A JFE egy tokiói székhelyű nagyvállalat. 2002-ben jött létre az NKK és a Kawasaki Steel Corporation egyesülése révén. Akkoriban az NKK a második, a Kawasaki Steel pedig a harmadik legnagyobb japán acélgyártó volt. Fő tevékenységi köre az acélgyártás, de foglalkozik mérnöki tevékenységekkel, hajóépítéssel és ingatlanfelújítással is. A cégnek számtalan külföldi leányvállalata van, többek között a California Steel az Egyesült Államokban, a Fujian Sino Japánban, a Metal Kínában és a Minas da Serra Geral Brazíliában.

Az Anshan Iron and Steel Group Corporation (Ansteel) székhelye Anshan, Liaoning tartomány, Kína. Anshan környéke vasércben rendkívül gazdag, tartalékai az ország teljes vasérctartalékéinak egynegyedét teszik ki. A cég 1948-ban alakult, és nagyban hozzájárult a nemzetgazdasági fejlődéshez. 60 évnyi építkezés és fejlesztés eredményeként az Anshan Group egy fejlesztési modellt dolgozott ki három nagyüzem számára az Anshan régióban, Bayuquanban illetve Chaoyangban. Évente 25 millió tonna öntöttvasat, nyersacélt és hengerelt acélt gyártanak itt. A cég 600 acélfajtát képes előállítani, amelyeket széles körben használnak a nemzetgazdaság különböző területein.

Share
<< Inapoi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.Categorii


Taguri

    hu_HUHungarian