Milyen a csillapított acél?

A kemencékben vagy konverterekben készült acélt kokillákba (öntöttvasból készült különleges öntőformákba) öntik, hogy ott lehűljön és megszilárduljon. Ha túl magas a vas-oxidtartalom, az acélon az úgynevezett forrás jelei mutatkoznak, ami szerkezeti hibák, légbuborék-zárványok képződéséhez vezet. Az oxigénmennyiséget le kell csökkenteni a megszilárdulási folyamat során elfogadott határértékekre, ez a folyamat az acél dezoxidálásaként (vagy csillapításként, nyugtatásaként) is ismert. A kiváló szilárdságú és ellenállóképességű acélok előállításához dezoxidálóelemeket, többek között mangánt, szilíciumot és alumíniumot adagolnak. A csillapítás10-15%-kal emeli az önköltségi árat.

A dezoxidálás mértékétől függően az acélok három osztályba sorolhatók, ezeket a következő betűkkel jelöljük:

n – csillapítatlan vagy meg nem nyugtatott acél

s – félig csillapított acél

k – csillapított acél

A csillapítatlan acélban az oxigéntartalom elég alacsony ahhoz, hogy a szén oxidációs reakciója bizonyos mértékig végbe menjen miután az olvadt fémet formába öntik. Csillapítatlan acél (n) esetén nem elegendő az olvadt fémet mangánnal, szilíciummal, alumíniummal stb. dezoxidálni. Az ilyen acélok 0,04 – 0,09% szenet, 0,005 – 0,002% szilíciumot és 0,25 – 0,04% mangánt tartalmaznak. A ki mennyiségű dezoxidálószer használata miatt az ilyen acélok olcsóbbak, mint a csillapítottak, és nagy a képlékenységük.

A félig csillapított acél (k) egy átmenet a csillapítatlan és a csillapított acélok között. Az ilyen acélok széntartalma 0,15 – 0,25%, szilíciumtartalma 0,01 – 0,1%, mangántartalma pedig 0,85 -1,2% között változik. A ellenállás értékei a csillapított acélnál és a csillapítatlan acélnál elért értékek között helyezkednek el.

A csillapított acél (k) teljesen dezoxidált. Miután kokillákba öntötték, az olvad fém forrása azonnal leáll, mert az oxigén mennyisége túl alacsony. A teljes dezoxidációt mangánnal, szilíciummal, alumíniummal és más dezoxidálóelemek hozzáadásával érik el. A csillapított acél a leggyakrabban használt acéltípus, 0,04 – 0,6% szenet, 0,15 – 0,50% szilíciumot és 0,6 -1,6% mangánt tartalmaz. Ezt az acélt jó minőség, homogén szerkezet és jó szilárdsági mutatók, ugyanakkor alacsony képlékenység jellemzik.

Az acél csillapítása vagy dezoxidálása általában két módszerrel történhet:

1. Kicsapásos dezoxidáció

2. Diffúziós dezoxidáció

Share
<< Inapoi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.Categorii


Taguri

    hu_HUHungarian