Rusia si China influenteaza situatia industriei siderurgice din Ucraina

industria siderurgica ucraina

Luptele dintre separatistii pro-rusi si unitatile militare din Kiev, in sud-estul Ucrainei a provocat o adevarata lovitura pentru industria otelului din Ucraina. Ce a contribuit cu aproximativ 15 % din productia economica in perioada de pre-criza.

Multe fabrici din Donbas, inima industriala a tarii, au fost inchise sau au diminuat capacitatea de productie. Politica de export agresiva a Chinei si masurile Rusiei de a-si apara proprii producatorii de otel au exacerbat dezamagirea producatorilor ucrainieni.

Industria otelului din Ucraina – scade productia

Potrivit asociatiei industriale Metalurgprom, productia de otel in 2014 a scăzut cu 16,9 %. Fata de anul precedent la 27.2 milioane tone. „Principalul motiv pentru aceasta scadere este izbucnirea ostilitatilor in Donbas in luna august „. A declarat Ivan Dzvinka, cercetator asociat Eavex Capital.

Un numar de uzine siderurgice din regiunea Donetsk au fost oprite temporar. In acelasi timp, luptele din regiune au dus la o reducere de 20-40 % a productiei la doua otelarii situate in Mariupol, din cauza lipsei de materii prime si a problemelor logistice.

Potrivit Dzvinka, productia medie zilnica de otel a Ucrainei in august-decembrie a scazut cu 28,5 % fata de perioada ianuarie-iulie.

„Alte motive pentru scaderea productiei sunt cresterea concurentei pe pietele de export (in special in Rusia si Orientul Indepartat ) si o scadere a cererii interne ca urmare a operatiunilor militare”, a adaugat Dzvinka.

Rusia a fost implicata activ intr-un proces de inlocuire a importurilor de otel in ultimii ani. In timp ce China urmarit o politica agresiva de expansiune a exporturilor in 2014, care a afectat negativ exportatorii ucraineni.

„Intr-adevar, China a crescut in mod semnificativ exporturile de otel in ultima jumatate de an, in special pentru Orientul Indepartat. Acest lucru pune presiune pe piata. ” a declarat Roman Topolyuk – Concorde Capital.

Concurența sporita, de asemenea, a condus la o scadere semnificativa a exporturilor de otel ale Ucrainei. „In timp ce exporturile catre Orientul Mijlociu si Europa au fost foarte aproape de nivelul anului 2013, cele catre fosta Uniune Sovietica (in special Rusia) si Orientul Indepartat a scazut cu 35 %”, explica Dzvinka. Potrivit Reuters, Ucraina, s-a clasat pe locul al cincilea ca cel mai mare exportator din lume in 2013.

Sursa articol: http://blogs.ft.com/beyond-brics/2015/02/04/russian-chinese-influences-add-to-ukrainian-steels-conflict-woes/

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian