Noi obstacole in calea decarbonizarii industriei siderurgice din UE

Efectele combinate ale crizei energetice si invazia Ucrainei de catre Rusia au adaugat noi obstacole in calea decarbonizarii industriei siderurgice din UE. Cresterea vertiginoasa a preturilor la energie, inflatia ridicata si penuria de materii prime afecteaza deja economia si societatea in general, inclusiv industria siderurgica.

Sursa foto – Eurofer.eu

In aceasta conjunctura este esential ca ETS si CBAM sa atinga obiectivele climatice convenite pentru 2030, sprijinind in acelasi timp investitiile, mentinand masuri eficiente de relocare a emisiilor de carbon si evitand costurile disproportionate, inchiderile de capacitati si pierderile de locuri de munca.

ETS si CBAM sunt doua elemente fundamentale ale cadrului de reglementare pentru tranzitia catre otelul verde fabricat in Europa.

Sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii (ETS) are ca scop reducerea emisiilor de CO2 din industrie.

Mecanismul de ajustare la frontiera in functie de carbon (pe scurt, MACF in romana sau CBAM in engleza) a fost gandit ca un instrument de combatere a schimbarilor climatice, care ar trebui sa determine sectoarele relevante sa se modernizeze si, astfel, sa isi reduca amprenta de carbon.

Cele 60 de proiecte de producere a otelului verde din Europa sunt amenintate daca nu sunt sustinute.

Pe drumul sau catre neutralitatea climatica, industria siderurgica a UE are ambitia de a-si reduce emisiile de CO2 cu cel putin 30% pana in 2030 fata de nivelurile actuale. Aceasta ar fi o cu adevarat noua revolutie industriala. Dar necesita investitii de capital masive de peste 30 de miliarde de euro, cu costuri operationale semnificativ mai mari rezultate din energia decarbonizata si hidrogenul verde. In paralel, investitiile in infrastructura energetica ar trebui accelerate cu o viteza fara precedent. Accesul la deseurile feroase trebuie consolidat urgent in cadrul UE.

Odata cu votul din iunie, in plen, privind ETS si CBAM, membrii Parlamentului european vor avea o oportunitate cruciala de a modela cadrul de reglementare care sa ajute industria siderurgica europeana sa-si transpuna planurile ambitioase in realitate si sa faca din UE un lider mondial in producerea de otel verde.

„Industriile consumatoare de energie (cum ar fi cea siderurgica) trebuie să fie integrate la toate nivelurile de elaborare a politicilor si discutiilor politice, ca factori cheie ai decarbonizarii si independentei sistemului energetic european……….. Accesul rapid al industriei siderurgice la hidrogenul verde va stimula pietele de hidrogen din Europa. Dar sursele alternative de gaz, altele decat cele din Rusia, vor ramane cruciale atata timp cat nu este disponibila nicio infrastructura cu hidrogen la costuri accesibile. Avem nevoie de o revizuire a strategiei energetice a UE de dragul coeziunii, cooperarii si dialogului transsectorial” a declarat Axel Eggert, director general al Asociatiei Europene a Otelului (EUROFER).

O revizuire a sistemului energetic european, pozitionand consumatorii industriali in centrul sau, este vitala pentru a depasi atat criza energetica actuala, cat si criza climatica, deoarece industria UE va fi principalul motor pentru pietele de energie curata. In special, masurile de ajutor pe termen scurt pentru companiile afectate de preturile ridicate la energie, realizarea rapida a infrastructurii cu hidrogen si accesul prioritar la aprovizionarea cu hidrogen pentru sector ar trebui sa fie acordate imediat, evitand in acelasi timp intreruperile aprovizionarii cu gaze atata timp cat infrastructura alternativa nu este disponibila.

Surse articol

https://www.theparliamentmagazine.eu/

https://www.eurofer.eu/

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian