Noul ghid AISC despre cum sa proiectezi cu otel structural

cladire structura otel expus

„Proiectare cu otel structural: Un ghid pentru arhitecti” este un nou raport tehnic de 80 de pagini al Institutului American de Constructii de Otel (AISC).

Acest institut infiintat in 1921 este in slujba comunitatii de proiectare cu ajutorul otelului structural si a industriei constructiilor din Statele Unite.

AISC are o lunga traditie in serviciile pentru industria constructiilor de otel oferind informatii in timp util si de incredere, inclusiv specificatii si elaborare de coduri, cercetare, educatie, asistenta tehnica, certificare de calitate, standardizare si dezvoltare de piata.

Publicatia „Proiectare cu otel structural: Un ghid pentru arhitecti” ofera arhitectilor un „abecedar” despre elementele de baza pentru arhitectii cu 10-15 ani vechime – dar care au experienta limitata in lucrul cu otelul structural, declara Scott Melnick, SVP la AISC si redactor al Modern Steel Construction.

Acest raport include informatii despre:

1. Bazele ingineriei

Elementele de baza ale ingineriei iti arata cum poti crea dispunerea structurala a unei cladiri, cu informatii particulare despre dimensiunile deschiderilor si a stalpilor, cat si adancimile generale de incadrare a planseului.

2. Finisaje, acoperiri si protectie impotriva Incendiilor

Constructiile structurale din otel se comporta bine atunci cand sunt expuse la foc

Otelul este un material rezistent, necombustibil, rezistent la foc. Cand este proiectat si construit corespunzator, un schelet  din otel isi poate pastra integritatea structurala in caz de incendiu si expunerea la temperaturi ridicate prelungite. Codul international al cladirilor (IBC) si alte coduri de constructii actuale contin criterii prescriptive pentru a determina cand si ce cerinte se aplica pentru diferitele tipuri de constructii, inaltimi, zone si ocupare.

3. Sustenabilitate

Rata de reciclare a otelui o depasete pe cea a oricarui alt material de constructie. In ultimele trei decenii, industria siderurgica a redus semnificativ gazele cu efect de sera. In timp ce numeroase eforturi legislative si de reglementare din ultimii ani au vizat emisiile, eficienta energetica si preocuparile legate de mediu, industria otelului structural a fost proactiva in continuarea masurilor care depasesc de obicei cerintele de reglementare.

4. Otelul structural expus

Cand este lasat expus, otelul structural poate exprima forma si frumusete in constructii, fara a face rabat de la utilitate si rezistenta.

Astazi, multe cladiri prezinta otel structural expus pentru a crea structuri iconice.

Sursa articol: https://www.aisc.org/why-steel/architect/architects-guide/

Sursa foto: pixabay.com

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply