One World Trade stabileste noi standarde arhitecturale in proiectarea urbana

otel utilizat pentru One World Trade  Center

In ceea ce priveste otelul, tehnologia a evoluat continuu, rafinand totul, de la procesele de fabricatie in sine, la inventarea unor variante ultra-rezistente de otel carbon si otel aliat.

Cel mai important component metalic in constructiile moderne este otelul. Un exemplu de astfel de constructie este si One World Trade Center din New York.

Pentru ca aceasta cladire foarte inalta sa stea in picioare s-a utilizat un schelet din otel si beton. Aceste doua materiale de baza fac posibila implementarea cu succes a teoriilor constructiilor civile si a arhitecturii de ultima ora.

Sa nu uitam ca prefabricarea cadrelor din otel este un avantaj care permite ca acestea sa fie construite pe sol si apoi montate, ceea ce ar fi mult mai greu de facut altfel.

One World Trade Center a fost construit, pe locul fostelor turnuri gemene din Manhattan, la o inaltime de 542 m. Cu cele 104 de etaje si forma sa triunghiulara zvelta, straluceste in lumina si confirma memorialul alaturat, ca simbol al reinnoirii si al sperantei.

Proiectat de renumitul arhitect David Childs, One World Trade Center stabileste un nou nivel de responsabilitate sociala in proiectarea urbana prin incorporarea de noi standarde arhitecturale si de mediu. Pentru realizarea acestei cladiri emblematice s-au utilizat peste 40.000 de tone metrice otel structural.

Structura turnului este proiectata in jurul unui schelet din otel rezistent, format din grinzi si coloane. Sistemul de perete cu miez de beton armat din centrul turnului actioneaza ca coloana vertebrala principala si ofera suport pentru sarcinile gravitationale, precum si rezistenta la vant si fortele seismice.

Noua forma se joaca cu geometria și perceptiile. Baza este un patrat de 61 m x 61 m, iar primele 20 de etaje se ridica drept in sus, aliniate cu acest patrat. De la etajul 20 patratul se roteste pana cand la etajul 102 ajunge la 45 ° fata de patratul de la etajul 20.

Cele opt triunghiuri alungite, isoscel, formeaza o configuratie simpla, dar eleganta a fatadei. Varfurile acestora alterneaza, unele fiind orientate in jos, in timp ce altele sunt orientate in sus.

Inaltandu-se ca un far stralucitor, One WTC a devenit deja un reper emblematic al New York-ului.

Share
<< Inapoi

Leave a Reply