Ce este otelul calmat?

Otelul calmat este realizat in cuptoare sau convertizoare este turnat in lingotiere ( forme speciale fabricate din fonta), unde are loc racirea si solidificarea lui. Atunci cand este turnat in lingotiere si continutul de oxid de fier este prea mare, otelul prezinta fenomenul de „fierbere”, ceea ce duce la producerea de incluziuni gazoase ca defecte de structura. Cantitatea de oxigen trebuie redusa pana la limitele acceptate de procesul de solidificare. Acest lucru realizandu-se prin dezoxidarea otelului (cunoscuta si sub denumirea de calmare a otelului). Pentru obtinerea unor oteluri cu caracteristici superioare de rezistenta si tenacitate se adauga elemente dezoxidante, printre care mangan, siliciu si aluminiu. Calmarea ridica pretul de cost cu 10-15%.

In functie de gradul de dezoxidare, otelurile pot fi impartite in trei categorii, simbolizate cu literele:

n – otel necalmat;

s – otel semicalmat;

k – otel calmat.

Un otel necalmat este cel in care continutul de oxigen este micsorat. Atat cat sa permita desfasurarea intr-o anumita masura a reactiei de oxidare a carbonului, dupa turnarea in lingotiera. Dezoxidarea cu mangan, siliciu, aluminiu etc. este insuficienta in cazul otelului necalmat (n). In compozitia chimica a acestor otelurilor se regasete carbon intre 0,04 – 0,09%, siliciu intre  0,005 – 0,002%  si mangan intre 0,25 – 0,04%. Datorita consumului redus de dezoxidanti,  aceste oteluri sunt mai ieftine decat cele calmate si detin o plasticitate ridicata.

Otelul semicalmat (s)  reprezinta o varianta intermediara intre otelul necalmat si cel calmat. Prezenta carbonului variaza intre  0,15 – 0,25%, siliciul intre 0,01 – 0,1% si manganul intre  0,85 – 1,2%. Proprietatile de rezistenta au valori cuprinse intre cele ale otelului calmat si cel necalmat.

Otelul calmat (k) este cel dezoxidat complet

Dupa ce este turnat in lingotiere, fierberea otelui inceteaza deoarece cantitatea de oxigen este prea mica. Dezoxidarea este realizata cu mangan, siliciu, aluminiu si alti dezoxidanti. Otelul calmat, cel mai frecvent utilizat, are continutul de carbon intre 0,04 – 0,6%, siliciu  intre 0,15 – 0,50% si mangan intre 0,6 – 1,6%. Acest tip de otel are o calitate buna, o structura omogena si caracteristici bune de rezistenta, dar are o plasticitate scazuta.

Calmarea sau dezoxidarea otelului se realizeaza, de obicei, prin doua metode:

1.Dezoxidare prin precipitare;

2.Dezoxidare prin difuzie.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian