Producatorii europeni de otel reduc productia

Producatorii europeni de otel reduc productia din cauza instabilitatii pietei.

Sectorul siderurgic se numara printre marile industrii consumatoare de energie. Acesta este deosebit de vulnerabil la criza energetica in curs, impactand astfel preturile la otel.

Cresterea costurilor inputurilor, pe langa erodarea cererii, a provocat deja un val de reduceri care ameninta viabilitatea intregului sector al metalelor din Europa.

producatorii europeni de otel

Costurile in spirala ale energiei i-au fortat pe producatorii de otel sa reduca productia in toata Europa. Sectorul are peste 300.000 de angajati si contribuie cu zeci de miliarde de euro economia din regiune.

Producatorii europeni de otel – Italia

Producatorul de otel Ilva din Italia, redenumit recent Acciaierie d’Italia, nu are lichiditati. De asemenea, a acumulat o datorie de peste 280 de milioane de euro catre grupul energetic italian Eni. Compania este controlata in proportie de 38% de agentia de stat Invitalia si 62% de ArcelorMittal.

La sfarsitul lunii septembrie, Italia a aprobat bonusuri energetice pentru companii. Ca parte a decretului, producatorii de otel operationali vor primi o reducere fiscală de 40% pentru cheltuielile energetice in perioada octombrie-noiembrie. Potrivit Centrului GMK, procesatorii de deseuri vor primi o reducere de 30%.

Producatorii europeni de otel – Germania

Germania este deosebit de vulnerabila din cauza dependentei ei mari de gazul rusesc. Tara a primit, in luna septembrie, doua pachete de ajutor de mai multe miliarde de dolari. Se spera ca acestea sa reduca preturile energiei. Primul dintre aceste pachete a alocat 1,7 miliarde de euro pentru a oferi beneficii fiscale pentru 9.000 de întreprinderi consumatoare de energie.

Pachete de ajutor au fost criticate de unele state membre U.E.

„Daca Germania ar suferi o recesiune cu adevarat profunda, ar trage intreaga Europa in jos cu ea”, a declarat Robert Habeck intr-un interviu. „Nu suntem egoisti – incercam sa stabilizam o economie in inima Europei”.

Multe dintre masurile aprobate pana acum par limitate ca sfera, avand in vedere ca criza energetica ar putea dura ani de zile. Ramane nesigur cat de eficiente vor fi aceste eforturi in prevenirea pierderii permanente a capacitatilor europene de otel. Cu toate acestea, actiunile recente sugereaza ca tarile vad protejarea sectoarelor lor industriale ca fiind importanta din punct de vedere strategic.

Pana in prezent tarile europene au alocat pana acum aproximativ 500 de miliarde de euro in total crizei energetice. Acest lucru ar trebui sa contribuie in mare masura la reducerea la minimum a intreruperilor de aprovizionare in Europa.

Producatorii europeni de otel – Belgia

Chiar si cu patru turbine eoliene si peste 50.000 de panouri solare la sediul sau din estul Belgiei, producatorul de otel inoxidabil Aperam a fost fortat sa opreasca productia. Compania plateste acum pentru energie intr-o luna, cat platea inainte intr-un an.

„Avem parghii temporare pentru a depasi o anumita perioada, dar acest lucru nu poate dura ani de zile….Daca acest lucru se va intampla, vom asista la o dezindustrializare a sectoarelor ca al nostru. Iar Europa va deveni pentru metalele comune dependenta de importuri”, a declarat seful european al Aperam, Bernard Hallemans, pentru Reuters.

Interdictii de import pentru otelul provenit din Rusia

UE a adoptat cel mai recent pachet de sanctiuni impotriva Rusiei.

Produsele finite/semifabricate din otel originare sau exportate din Rusia vor fi complet interzise pentru importul in UE. Se are in vedere o perioada de lichidare de trei luni. Perioada permite executarea contractelor semnate inainte de adoptarea interdictiei de import a semifabricatelor din otel. Pentru unele semifabricate din otel cu cerinte tehnice stricte pentru prelucrarea ulterioara de catre industria siderurgica a UE (doua produse), introducerea interdictiei complete va avea loc dupa o perioada de tranzitie de pana la 2 ani.

Noul pachet extinde interdictia si la importurile in UE de otel rusesc care a fost prelucrat in tari terte.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian