Provocari si oportunitati pentru industria otelului

Este important sa evaluam impactul asupra mediului a productiei de otel. Mai multe tari au impus reglementari privind siguranta mediului pentru a restrictiona cantitatea de GES (in special Co2) emise de sectoarele industriale. Acest lucru pune o presiune asupra producatorilor de otel pentru a veni cu noi procese sau tehnici de a produce otel de inalta calitate, reducand in acelasi timp emisiile de Co2 si limitand consumul de energie.

Ultra – Low CO2 Steelmaking (ULCOS), un consortiu format din 48 de companii europene si 15 organizatii europene, lucreaza la un proiect de cercetare si dezvoltare, axat pe gasirea de oportunitati de a produce otel folosind tehnici care au cel puin o reducere de 50% a emisiilor de Co2.

Preocuparea sa actuala se focuseaza pe patru concepte:

1. Captarea si stocarea carbonului (CCS)

Cu tehnologia CCS, 90% din Co2 care este emis este capturat si impiedicat sa fie eliberat in atmosfera. In schimb, Co-ul capturat este comprimat prin presiune inalta, transformat intr-un lichid si injectat intr-un loc de formare a rocilor pentru a fi depozitat permanent in subteran. Desi acest lucru pare, teoretic, un mod foarte eficient de prevenire a emisiilor de Co2, ar putea exista probleme cu gasirea unui spatiu mare de teren pentru a stoca Co2 emis.

2.Tehnologia HIsarna

Tehnologia HIsarna pentru producerea fierului este bazata pe un reactor in care se injecteaza minereu de fier in partea superioara. Minereul este lichefiat la temperatura inalta si picurat in partea de jos a reactorului unde se injecteaza carbune pulbere.

Acest procedeu necesita o utilizare mai mica a carbunelui si, prin urmare, reduce cantitatea de emisii de Co2 si consumul de energie. Din mai 2011, un proiect pilot care utilizeaza aceasta tehnologie functioneaza in fabrica Tata Steel din Ijmuiden, Olanda.

Beneficiile economice si de mediu ale tehnologiei HIsarna:

- se observa ca s-au redus costurile operationale in comparatie cu costurile la aplicarea metodei traditionale;

- se observa economii de energie de pana la 20%;

- in acest procedeu pot fi utilizate materii prime de calitate scazuta.

3. Electroliza

Inlocuirea tehnologiei BOF cu o metoda de electroliza poate preveni milioane de tone de emisii de Co2. Ca o metoda de electroliza obisnuita, minereul de fier este dizolvat intr-un solvent la temperatura ridicata si curentul este trecut prin el pentru a provoca ionizarea. Fierul este apoi depus langa electrod in reactor prin aceasta metoda, astfel fiind produs fier intr-un mod complet diferit. Acest proiect se afla inca in etapele preliminare ale laboratorului.

4. Utilizarea hidrogenului in loc de carbon

Utilizarea hidrogenului in loc de carbune pe ruta conventionala a BOF este un mod eficient de eliminare a emisiilor de Co2. Hidrogenul este un excelent agent de reducere si prin substituirea carbonului cu hidrogen, exista un potential ridicat de diminuare a emisiilor de GES. Hidrogenul reduce oxidul de fier la fier, emitand astfel vapori de apa in loc de Co2.

Concluzie

Producatorii investesc in mai multe proiecte de cercetare si dezvoltare pentru a descoperi noi modalitati de fabricare a otelului, avand ca obiectiv principal reducerea emisiilor. Desi aceste proiecte-pilot sunt in fazele initiale, eforturile depuse pentru conservarea mediului sunt asteptate sa dea roade.

Sursa articol: https://ww2.frost.com/frost-perspectives/challenges-and-opportunities-steel-industry/

Share
<< Inapoi

Leave a Reply