Provocarile industriei siderurgice din Europa in anul 2020

In 2020, pandemia COVID-19 a redus consumul de otel si perspectivele economice in UE si in lume.

Masurile de “lockdown” puse in aplicare de guverne din martie 2020, au afectat grav activitatea de productie si sectoarele industriale care utilizeaza otelul.

Cu toate acestea, unele dintre masurile care au avut cel mai mare impact asupra economiei au fost relaxate incepand din iunie 2020, desi multe masuri sociale raman in vigoare sau au fost consolidate in ultimele luni. Ca rezultat, atat productia sectoriala care utilizeaza otelul, cat si cererea de otel au inregistrat o revenire considerabila in trimestrul trei si patru.

Desi redresarea economica generala din UE pare a fi inegala si expusa riscurilor, redresarea in industriile care utilizeaza otel si in cererea de otel ar trebui sa continue si in 2021.

Intregul an 2020 a fost, asa cum era de asteptat, considerabil afectat de pandemie si a inregistrat un consum aparent de otel in UE in scadere (-11,1%). Este preconizat sa revina (+ 11,7%) in 2021 si sa creasca mai moderat (+ 4,9%) in 2022, cand este de asteptat sa revina peste nivelurile din 2017.

Consumul aparent de otel din UE28 a crescut (+ 3,3%) fata de anul anterior in al patrulea trimestru al anului 2020, adica prima crestere trimestriala din al patrulea trimestru al anului 2019.

Oglindind imbunatatirea cererii, livrarile interne in UE in trimestrul patru al anului 2020 au crescut (+ 4,5%, dupa -6,8% inregistrate in al doilea trimestru).

Datele pentru al patrulea trimestru au aratat, de asemenea, recesiunea continua a importurilor din tari terte. Dupa scaderea severa (-25%) din al treilea trimestru al anului 2020, importurile din tari terte au scazut – desi mai putin sever – si in al patrulea trimestru al anului 2020, cu o scadere de la un an la altul (-7%), adica a opta scadere trimestriala consecutiva.

Activitatea totala de productie in sectoarele care utilizeaza otel a scazut (-10,4%) pe parcursul intregului an 2020.

Pandemia COVID-19 a lovit sectoarele industriale ale UE intr-un moment in care acestea se confruntasera deja cu o recesiune severa si se confruntau cu provocari serioase. Pe parcursul anului 2019, conditiile de afaceri din industria prelucratoare au continuat sa se deterioreze.

Aceasta tendinta descendenta a inceput in a doua jumatate a anului 2019, in special in industria auto. Acest lucru a dus la o incetinire pronuntata a cresterii productiei in sectoarele utilizatoare de otel, care a culminat apoi cu scaderi fara precedent in al doilea trimestru 2020. Cauza principala fiind masurile severe “lockdown” impuse de guverne in martie si aprilie 2020.

Activitatea industriala a ramas in jurul nivelurilor istorice scazute si este inca expusa la fragilitate si riscuri. Drept urmare, in ciuda revenirii trimestriale, productia a scazut de la an la an (-6,7%) in al treilea trimestru.

Noul val al pandemiei care a lovit Europa la inceputul celui de-al patrulea trimestru 2020 a condus la noi blocaje (desi fara a afecta activitatea industriala in sine) care au aruncat o umbra asupra redresarii generale. Cu toate acestea, in al patrulea trimestru al anului 2020, productia industriala din intreaga UE a inregistrat o a doua revenire trimestriala consecutiva considerabila, determinata de o recuperare mai rapida decat se astepta a productiei in unele sectoare (electrocasnice si auto in special).

In primul trimestru al anului 2021 incertitudinea economica persista din cauza pandemiei in curs de desfasurare in intreaga UE.

Sursa articol: https://www.eurofer.eu/publications/economic-market-outlook/economic-and-steel-market-outlook-2021-2022-second-quarter/

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply