Statia de cale ferata Liège-Guillemins

statia de cale ferata Liège-Guillemins

Trenurile ofera calatorilor sansa de a sta relaxati in timp ce admira unele dintre cele mai incredibile peisaje din lume. Dar de multe ori statiile de unde pleaca trenurile sunt o atractie in sine, numarandu-se printre cele mai frumoase piese de arhitectura.

Maiestuoasa si indrazneata statia de cale ferata Liège-Guillemins  este principalul nod al orasului Liège, al treilea oras ca marime din Belgia. Acesta este unul dintre cele mai importante noduri din tara. Statia este utilizata de catre 15.000 de oameni in fiecare zi.

otelul utilizat pentru statia feroviara

Realizata de arhitectul Santiago Calatrava  statia a fost deschisa oficial pe 18 septembrie 2009, cu un spectacol de Franco Dragone. Aceasta are 9 linii ferate si 5 peroane (trei de 450 m si doua de 350 m).

Calatrava a inceput constructia in 1996 si a fost proiectata pentru a simboliza reinnoirea orasului. Organizata pe verticala, cladirea are o parcare pe mai multe niveluri, magazine, restaurante si birouri de informatie turistica.

structura otel gara feroviara

Statia de cale ferata Liège-Guillemins, construita din sticla, otel si beton, beneficiaza de multa lumina naturala, iar designul sau fluid celebreaza circulatia si transparenta. Constructia are o bolta impresionanta de 160 de metri lungime si 32 de metri inaltime. Aceasta lucrare monumentala a arhitecturii nu are nici o fatada in sensul traditional, mai degraba estompeaza granitele dintre interior si exterior. Costurile de constructie au fost 312 milioane €.

bolta din otel

Acoperisul sub forma unei cupole din otel si sticla are o suprafata de 30.000 mp. Constructia uriasa stabileste o interactiune perfecta intre interiorul garii si oras.

Otelul permite realizarea unor statii de tren cu structuri neconventionale de acoperis si forme extravagante, ce devin repere arhitecturale unice pentru orasele care le gazduiesc.

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply