Tarifele pentru otel sunt necesare deoarece China nu va tranzactiona corect

Aproximativ 35 de milioane de tone nete de otel  au fost importate in Statele Unite anul trecut, mai mult de 100.000 de tone pe zi.

In ultimele saptamani, au existat multe dezbateri cu privire la impunerea de catre presedintele Trump a unor tarife si cote pentru a aborda importurile de otel neloiale. Actiunile presedintelui Trump au fost necesare deoarece numeroase tari utilizeaza o serie de subventii si exporta oteluri in intreaga lume.

In S.U.A., importurile au inregistrat anul trecut 27% din piata produselor finite din otel.

Supracapacitatea globala a otelului a alimentat aceasta crestere a importurilor, ceea ce a dus la inchiderea fabricilor de otel si pierderea locurilor de munca. Iar China este cel mai mare vinovat. China produce jumatate din otelul din lume, marindu-si capacitatea cu aproximativ 600% din 2000.

Aceste cresteri semnificative ale capacitatii au avut loc in ciuda declaratiilor repetate ale guvernului chinez, a angajamentelor si a proclamarilor care vizeaza restructurarea sau reducerea capacitatii de productie a otelului.

In timp ce importurile directe din China au fost reduse in ultimii ani, productia crescuta de otel din China si exporturile acesteia catre terte tari continua sa ameninte sanatatea industriei din S.U.A. si in cele din urma securitatea nationala.

Spre deosebire de S.U.A., unde exista companii pentru a realiza un profit, companiile de stat din China si din alte parti exista in primul rand pentru a angaja oameni. Ca rezultat, produc o cantitate masiva de otel, care este neutilizata pe pietele interne si apoi aruncata peste tot in lume.

In unele cazuri, aceste exporturi obliga alte tari sa exporte o productie proprie de otel, care ar fi, in mod normal, utilizata pe plan intern. In alte cazuri, otelul care provine din China este transportat intr-o alta tara sau prelucrat in alta tara inainte de a fi exportat in S.U.A.

De exemplu, lingourile de otel din China snt prelucrate in Turcia in produse lungi, care apoi sunt exportate in Statele Unite, in timp ce otelul laminat este transformat in tevi  in Coreea, care sunt, in conformitate cu precizarile Departamentului Comert, “aruncate” pe piata americana.

Avand in vedere incercarile anterioare  nereusite de a rezolva problema, presedintele Trump a initiat o ancheta in conformitate cu sectiunea 232 din “Actul de extindere a comertului din 1962″, iar Departamentul de Comert a constatat in cele din urma ca otelul este atat critic pentru securitatea nationala, cat si ca inundatia sustinuta de importuri subventionate ameninta industria.

Deoarece nici negocierile, nici raspunsurile vizate nu au rezolvat cu succes problema, presedintele Trump a implementat o solutie mai eficienta, impunand cote sau tarife pentru majoritatea partenerilor comerciali.

Tocmai incep sa se veda rezultatele pozitive ale actiunilor presedintelui – cresterea productiei interne, companiile de otel care investesc mai mult in comunitati pe intreg teritoriul tarii, iar locuri de munca in domeniu sunt create pentru prima data in ani de zile.

Actiunile presedintelui ar trebui sa aiba timp sa lucreze, in timp ce administratia continua sa discute cu partenerii din Acordul de comert liber nord-american (NAFTA) si cu altii privind reechilibrarea relatiilor comerciale.

Articol realizat pe baza declaratiilor lui Thomas J. Gibson, presedinte si CEO al “Institutului American de Fier si Otel”, o asociatie a producatorilor de otel din America de Nord.

Sursa articol: http://thehill.com/opinion/finance/396089-steel-tariffs-are-needed-because-china-wont-trade-fairly

Share
<< Inapoi

Leave a Reply