Tata Steel avertizeaza ca productia de otel in Marea Britanie are nevoie de un profit mai mare pentru a supravietui

Turnurile fumegand ale otelariei Port Talbot au dominat orizontul sudic al Tarii Galilor pentru mai mult de un secol. Pentru a continua sa faca acest lucru in deceniile viitoare, vor trebui sa produca mai multi bani.

Ultimul deceniu a inregistrat unii dintre cei mai traumatici ani ai otelariei. Afectata de criza financiara globala si apoi de un colaps al preturilor materiilor prime in 2015, proprietarul Tata Steel Ltd. s-a luptat sa faca bani in Marea Britanie A vandut cea mai mare parte a activelor sale britanice, cumparate in cadrul unei tranzactii de 12 miliarde de dolari cu doar un deceniu in urma, dar inca conduce fabrica din Port Talbot dupa ce a abandonat un proces de vanzare in 2016.

In timp ce reducerea ofertei chineze ieftine a ajutat piata sa se redreseze in ultimii cativa ani, Tata fuzioneaza operatiunile europene de otel cu rivalul german Thyssenkrupp AG pentru a concura mai bine. Desi companiile spun ca acest lucru va crea o afacere mai puternica pe continent – a doua dupa ArcelorMittal – operatiunile din Marea Britanie ale Tata si-au depreciat mult activele.

Deocamdata, Tata Steel lucreaza la extinderea duratei de viata a unuia dintre cele doua furnale ale Port Talbot si s-a angajat sa le tina functionale pe amandoua pana cel putin in 2022. Dupa aceea, totul va tine de performanta.

Productia britanica de otel a fost in declin pentru mai mult de un secol, eclipsata de SUA pana la inceputul Primului Razboi Mondial si ulterior depasita de Germania. In anii ’70 si ’80, instalatiile ineficiente si invechite au inregistrat scaderea productiei, situata in spatele Frantei, Italiei si Belgiei. Rcent, lipsa investitiilor, costurile mai ridicate ale energiei si un mediu de reglementare dur au afectat producatorii de otel din Marea Britanie care odata produceau aproximativ 40% din oferta globala.

Tata se confrunta si cu incertitudinea Brexit-ului. Cu doar sase luni pana cand Marea Britanie urmeaza sa paraseasca Uniunea Europeana si parlamentarii ambelor parti inca nu au ajuns la un acord, producatorii de otel se pregatesc pentru ce este mai rau.

Sursa articol: https://economictimes.indiatimes.com/industry/indl-goods/svs/steel/tata-warns-that-uk-steel-making-needs-bigger-profits-to-survive/articleshow/65902897.cms

 

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply