Tehnologiile inovatoare fac industria otelului mai eficienta

Industria otelului este o industrie primara care necesita cantitati uriase de caldura si energie. Ca atare, nu este primul sector care ne vine in minte atunci cand vorbim despre eficienta energetica si durabilitatea.

Cu toate acestea, industria ia masuri pentru a-si imbunatati competentele ecologice, folosind o serie de tehnologii inovatoare pentru a reduce impactul productiei de otel asupra mediului.

Un exemplu este utilizarea turbinelor ORC (Organic Rankine Cycle) la fabrica de otel Ori Martin din Brescia, situata in nordul Italiei, care produce oteluri laminate la cald pentru industria mecanica si auto. In timpul verii, sistemul ORC genereaza suficienta energie din caldura reziduala pentru a satisface necesitatile consumului de energie electrica a 700 de familii locale. Pe timpul iernii, caldura reziduala este utilizata pentru a incalzi 2.000 de gospodarii prin reteaua locala de termoficare.

Acest lucru reduce amprenta de carbon a fabricii cu 10.000 de tone de CO2 pe an, de asemenea este eliminata necesitatea racirii cu apa.

Sistemul de recuperare a caldurii, instalat de o terta parte, si turbina ORC, instalata de compania Turboden parte a Mitsubishi Heavy Industries Group, capteaza gazele evacuate si le transforma in energie electrica si termica. Ele se bazeaza pe sistemele conventionale de turbine cu abur din centralele electrice. In loc de a genera abur de la apa, sistemul ORC vaporizeaza un fluid organic. Acest lucru nu numai ca elimina necesarul de apa, ci si permite turbinelor sa functioneze la viteze si presiuni mai mici – folosind mai putina energie – in timp ce minimizeaza eroziunea metalica. Este un sistem low-cost care necesita o intretinere limitata, care nu are nevoie de un operator calificat, deoarece ruleaza automat.

Curatarea aerului

In plus, companiile producatoare de otel gasesc modalitati de a “curata” literalmente procesul lor de productie pentru a indeplini cerintele din ce in ce mai stricte de protectie a mediului.

Pentru fiecare tona metrica de otel produsa se acumuleaza 10-25 de kilograme de praf, care apoi intra in atmosfera.

Curatarea cu gaz este o solutie eficienta de desprafuire care curata praful din aerul evacuat si mentine productia in limitele stricte prestabilite de emisii. Un sistem fiabil care reduce costurile de operare si contribuie la cresterea sustenabilitatii procesului de productie a otelului.

Producatorii de otel de maine vor fi mai inteligenti

Evolutiile tehnologice sporesc eficienta industriei si in alte moduri. A patra revoluție industriala permite tehnologiei sa lucreze intr-o armonie tot mai stransa cu diferite aspecte ale productiei de metale, transformand felul in care se fabrica otelul.

Pe langa transformarea mediilor traditionale de productie in instalatii “inteligente” extrem de automatizate, digitalizarea permite diferitelor parti ale procesului de fabricare a otelului sa interactioneze si sa le indeplineasca la intregul lor potential.

Sistemele viitoare vor descoperi modul optim de producere a otelului cu resurse minime.

Impreuna cu imbunatatirea eficientei, acest lucru va contribui, de asemenea, la reducerea impactului asupra mediului a productiei de otel pe tot parcursul de fabricatie.

Sursa articol: https://www.forbes.com/sites/mitsubishiheavyindustries/2018/12/11/these-innovative-technologies-are-making-the-steel-industry-more-efficient/#3f511f08b861

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply