Utilizarile otelului pentru cladirile multietajate

cladiri multietajate otel

Sistemele structurale din otel reprezinta o forma constructiva foarte populara pentru cladirile cu mai multe etaje, deoarece ofera o mare flexibilitate.

Inaltimea unei constructii este relativa si nu poate fi definita in termeni absoluti, in functie de inaltime sau numarul de etaje. Dar, din punctul de vedere al unui inginer structural o cladire inalta sau multietajata poate fi definita ca una care, in virtutea inaltimii sale, este afectata de fortele laterale datorate vantului sau seismelor. Ingineria structurala are ca scop asigurarea stabilitatii si rezistentei constructiilor.

Evolutia cladirilor inalte este strans legata de dezvoltarea oraselor. Procesul de urbanizare, care a inceput in perioada de industrializare, este inca in curs de dezvoltare, in tari precum India. Industrializarea a fost determinata de migrarea oamenilor in centrele urbane unde oportunitatile de angajare sunt semnificative.

Progresul tehnologic  a dus la elaborarea unor materiale eficiente, de inalta rezistenta, cum ar fi fierul forjat si, ulterior, otelul.

In tarile dezvoltate, un procent foarte mare dintre cladirile multietajate sunt construite din otel. Utilizarea acestui material pentru realizarea constructiilor multietajate are multiple avantaje atat pentru constructori, cat si pentru utilizatori.

Componentele unei constructii cu structura din otel sunt:

- grinzi

- stalpi

- planseu

- sisteme de fixare

- conexiuni

Utilizarea otelului este foarte optimizata si deseurile practic eliminate. Structurile din otel sunt utilizate pentru toate aspectele vietii moderne, inclusiv logistica, retail, comercial si de fabricatie, oferind infrastructura de care societatea depinde.

Designul de cladirilor cu mai multe etaje este tot mai dependent de aspecte ale sustenabilitatii.

Constructiile pe structura din otel pot fi proiectate pentru a satisface aceste aspecte:

- structuri metalice sunt robuste, cu o viata lunga; intretinute in mod corespunzator acestea pot fi folosite pe termen nelimitat

- 95% din sectiunile din otel structural sunt reciclate

- produsele din otel pot fi potential demontate si reutilizate

- constructiile din otel se pot extinde si, de asemenea, isi pot schimba scopul utilizarii

In sectorul constructiilor multietajate beneficiile otelului depind in mare masura de natura “rapida” a procesului de constructie. Viteza mare de constructie duce la beneficii financiare, de management si logistica.

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply