Cum ar trebui sa raspunda Europa tarifelor la otel impuse de Trump?

Ultima decizie a presedintelui american Donald Trump privind intarzierea impunerii de tarife pentru otel (si aluminiu) pentru Canada, Uniunea Europeana si Mexic timp de inca 30 de zile va oferi SUA o sansa de a negocia un acord pe termen mai lung cu partenerii sai comerciali. Ce ar trebui sa arate un astfel de aranjament?

Domnul Trump nu este primul presedinte american care a introdus masuri protectioniste in numele industriei siderurgice din America. In 2002, presedintele de atunci George W. Bush a impus o serie de restrictii la import, inclusiv tarifele principale de 30% pentru anumite produse din otel. Dar, chiar si atunci, mai mult de 70% din importurile de otel erau scutite de orice masuri protectioniste. In schimb, Trump propune masuri care vor afecta intregul sector al industriei siderurgice.

Daca tarifele sunt cu adevarat legate de securitatea nationala, ele trebuie aplicate in principal importurilor de la aliatii apropiati, cum ar fi Canada, Mexic, Japonia si UE. Problemele complicate sunt in continuare asa-numitele transbordari. Otelul cuprinde o clasa relativ omogena de bunuri. De exemplu, otelul laminat plat (de o anumita calitate) este comercializat pe burse organizate, cu putina atentie la originea sa. Deci, daca SUA ar impune tarife la otel doar in unele tari, exportatorii de otel din aceste tari ar putea sa isi trimita produsele aliatilor americani, care ar putea apoi sa-si creasca exporturile catre SUA.

Asta inseamna ca, in cazul in care SUA isi scuteste aliatii de la tarife, ar fi nevoie si de o reasigurare a faptului ca exporturile acestor aliati catre Statele Unite nu se vor schimba. Si, intr-adevar, Statele Unite cer acum aliatilor sai, inclusiv UE, sa isi limiteze exporturile de otel in SUA. Problema este ca normele OMC nu permit aceste asa-numite restrictii de export voluntare.

Acest lucru pune UE intr-o dilema. Uniunea a amenintat ca va impune masuri compensatorii daca SUA va impune tarife. Dar aceste masuri ar putea sa nu fie legitime, daca un comitet al OMC constata ca SUA are dreptul sa decida ca securitatea sa nationala justifica tarifele pentru otel. Cu toate acestea, daca UE se conformeaza cerintelor Statelor Unite privind limitarile “voluntare” ale exporturilor sale de otel, ar putea, de asemenea, sa incalce obligatiile OMC.

Tarifele ofera perspectiva unor venituri suplimentare tarii importatoare, dar tocmai cat de mult ar depinde de masura in care scad importurile. De exemplu, daca SUA ar impune un tarif global de import de 25% pentru produsele din otel, iar importurile s-ar prabusi la 15 miliarde de dolari – o jumatate din valoarea lor din 2017 – SUA ar dobandi oricum 3,75 miliarde USD venituri anuale.

Spre deosebire de SUA – care a parasit aparent logica economica in cautarea unor “victorii” rapide. UE este o entitate care, in general, acorda prioritate logicii economice peste considerentele geopolitice si favorizeaza acordurile pe termen lung. Avand in vedere aceste diferente, poate fi dificil sa se ajunga la un acord in urmatoarele 30 de zile.

Sursa articol: http://www.businesstimes.com.sg/opinion/how-europe-should-respond-to-trumps-steel-tariffs

Share
<< Inapoi

Leave a Reply