Industria otelului din Europa cauta forte noi prin fuziuni si achizitii

ArcelorMittal, ThyssenKrupp si Tata Steel incearca sa contracareze supracapacitatea si dumpingul.

Ilva cea mai mare otelarie din Europa ar fi trebuit sa beneficieze de anumite avantaje, in schimb aceasta a fost afectata de o serie de lovituri, incluzand un caz juridic privind acuzatiile conform carora ar fi otravit localnicii cu emisii toxice, nationalizarea si in cele din urma insolvabilitatea, in 2015.

Salvarea a venit in sfarsit in aceasta vara, cand Ilva a fost vanduta pentru 1,8 miliarde de euro unui consortiu condus de ArcelorMittal, cel mai mare producator de oteluri din lume.

Afacerea a fost vazuta de catre executivii din industrie ca un pas important in consolidarea sectorului european al otelului.

Ilva este un producator cu costuri scazute si consideram ca, datorita intregii noastre expertize, contributiilor tehnologice si expertizei manageriale, il putem transforma intr-o otelarie de mare succes”, spune Lakshmi Mittal, directorul executiv al grupului din Luxemburg.

O alta fuziune semnificativa de intreprinderi este, de asemenea, planificata. Urmatorii doi producatori europeni in functie de capacitate, Tata Steel si ThyssenKrupp, poarta discutii de peste un an. O reforma a fondului de pensii Tata Steel din Marea Britanie, tocmai a fost incheiata, deschizand calea pentru un acord de joint venture.

Dar, spre deosebire de ultimele mari schimbari de proprietate din domeniul otelului european, cand imperiile au fost construite in timpul exploziei de marfuri cu un deceniu in urma, aceste miscari reflecta o perioada de slabiciune, nu de putere.

De la declansarea crizei financiare in 2008, producatorii de otel din Uniunea Europeana s-au confruntat cu o cerere slabita in regiune, politici ecologice scumpe si importuri ieftine din afara blocului comunitar.

Tata a suferit pierderi repetate in UK, in timp ce ThyssenKrupp planuieste sa lase industria otelului si sa se concentreze asupra unor bunuri de capital mai lucrative, cum ar fi elevatoare si componente pentru industrie.

Fuziunile ofera o modalitate de scadere a costurilor si de reducere a numarului de concurenti intr-o piata supradimensionata, acordand totodata o mai mare influenta negocierii cu clientii mari in domenii cheie, cum ar fi sectorul automobilelor.

Alessandro Abate, analist la Berenberg, considera ca imbunatatirile de la Ilva, datorate noului sau proprietar, ar putea avea un impact pozitiv asupra pietei europene a otelului. ArcelorMittal a promis sa investeasca in modernizari si in protejarea mediului.

Cumparatorii de otel nu ar mai fi nevoiti sa blocheze numerar timp de saptamani sau luni in vasele de marfa care transporta materialul de peste ocean.

Sursa articol: https://www.ft.com/content/0b3eefa4-7c3f-11e7-ab01-a13271d1ee9c

Share
<< Inapoi

Leave a Reply