Tata Steel dezvaluie o tehnologie sustenabila a productiei de otel in Europa

Tata Steel a anuntat o noua tehnologie durabila care ar putea inlatura jumatate din cantitatea de dioxid de carbon eliberata in timpul fabricarii otelului, conform testelor efectuate la fabrica din IJmuiden – Olanda.

Tehnologia HIsarna pentru producerea fierului este bazata pe un reactor in care se injecteaza minereu de fier in partea superioara. Minereul este lichefiat la temperatura inalta si picurat in partea de jos a reactorului unde se injecteaza carbune pulbere.

“Rezultatele arata ca putem aduce o contributie semnificativa la imbunatatirea sustenabilitatii productiei de otel cu aceasta tehnologie dezvoltata de Tata Steel”, a declarat Hans Fischer, director executiv al operatiunilor europene ale Tata Steel.

“Dezvoltarea acestei tehnologii ne sustine ambitia de a deveni o companie producatoare de otel  care este durabila din toate punctele de vedere”, a declarat acesta.

Compania sustine ca testele au aratat ca aceasta tehnologie poate duce la o reducere semnificativa a emisiilor de CO2 din procesul de productie a otelului. In timpul campaniei de testare finala, s-au efectuat experimente cu utilizarea resturilor de otel si a biomasei. Acest lucru a aratat ca a fost posibila realizarea unei reduceri de CO2 de peste 50%.

Intre timp, a inceput proiectarea unei instalatii HIsarna la scara industriala capabila sa produca pana la de 20 de ori mai mult fier lichid. Ar putea fi pusa in functiune in sapte ani, declara reprezentantii Tata Steel.

Tehnologia HIsarna reduce emisiile de CO2 si consumul de energie printr-o serie de metode, inclusiv prin utilizarea minereului de fier si a carbunelui pulverizat, fara a trebui sa pre-proceseze materiile prime in fabrici de cocs sau zgura.

Urmatorii pasi in testarea instalatiei HIsarna includ identificarea mixului ideal de materii prime, investigarea optiunilor de reciclare a zgurii de otel, testarea utilizării de CO2 pentru injectarea materiilor prime, investigarea recuperarii zincului si studierea posibilitatilor de captare si stocare a CO2 – sa aiba potentialul de reducere a emisiilor traditionale de CO2 din producerea otelului cu aproximativ 80%.

In jur de 75 de milioane de euro au fost investiti in dezvoltarea tehnologiei HIsarna, numele acesteia fiind un amalgam al vechiului cuvant celtic pentru fier (Isarna) si numele vasului de topire (Hismelt).

Sursa articol: https://economictimes.indiatimes.com/industry/indl-goods/svs/steel/tata-steel-unveils-sustainable-steel-production-technology-in-europe/articleshow/65706660.cms

Share
<< Inapoi

Leave a Reply