Trudeau: industria siderurgica a Canadei poate respira usurata

Washington (CNN) Primul ministru canadian Justin Trudeau a declarat luni ca se asteapta ca siderurgistii canadieni sa poata “respira usurati”, deoarece negocierile comerciale continua intre membrii NAFTA.

Trump s-a opus marilor parteneri comerciali mondiali, cel mai recent prin impunerea unui tarif la importurile de otel si aluminiu, dar a acordat o derogare Canadei si Mexicului, deoarece cele trei tari se apropie de o reorganizare a NAFTA, acordul comercial pe care Trump a amenintat ca il va rupe.

Trudeau, care a vorbit luni pentru emisiunea “Anderson Cooper 360″ a CNN, a declarat ca a considerat scutirea justificata. 

Inainte de a anunta scutirea, Trump a spus ca va ridica tarifele pentru Canada si Mexic doar daca va fi semnat un nou acord NAFTA. Intrebat daca a privit scutirea tarifara ca pe o forma de santaj economic, Trudeau a ezitat si a declarat ca tara sa este, de asemenea, interesata de reformarea NAFTA.

Trudeau a declarat ca lucreaza in interesul natiunii sale, insa a declarat ca este “foarte posibil sa fie o  situatie win-win-win” prin negocierile din cadrul NAFTA. ”Vom raspunde exact asa cum am facut-o, concentrandu-ne pe munca pe care o facem impreuna si nu ne ingrijoram prea mult de retorica”, a declarat acesta.

Casa Alba a comunicat intr-o declaratie de luni seara ca Trudeau si Trump au purtat o discutie telefonica cu privire la tariful pentru otel si aluminiu de saptamana trecuta. Comunicatul privind apelul telefonic a relatat faptul ca Trump a accentuat  “incheierea rapida” a negocierilor din cadrul NAFTA.

Sursa articol: https://edition.cnn.com/2018/03/12/politics/justin-trudeau-steel-aluminum-trump/index.html

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply