Trump crede ca tarifele sale salveaza industria siderurgica din SUA

Presedintele Donald Trump considera ca tarifele  sale divizate pentru metale vor salva industria siderurgica americana – in pofida oricaror neplaceri pe care le-au provocat pana acum taxele.

Intr-un interviu acordat pentru The Wall Street Journal, presedintele a sustinut ca actiunile sale comerciale vor reduce concurenta straina si vor sprijini industria siderurgica nationala. In timp ce preturile la otel ar putea fi temporar “putin mai scumpe” – ceea ce a determinat critici din partea unor economisti, a parlamentarilor republicani si a companiilor care utilizeaza inputurile de otel -  aceste tarife isi vor arata in cele din urma rezultatele prin cresterea companiilor din S.U.A.

El a sustinut ca deschiderile unor fabrici producatoare de otel arata ca tarifele sale functioneaza si creeaza o industrie “in plina expansiune”, potrivit publicatiei americane.

Multi economisti, lideri de afaceri si chiar membri ai propriului partid nu sunt de acord.

La inceputul acestui an, presedintele a impus tarife de 25% si 10% la importurile de otel si respectiv aluminiu din majoritatea tarilor. Miscarea a provocat lovituri din partea Chinei, a Uniunii Europene, a Mexicului si a Canadei, care aplica tarife pentru produsele din S.U.A. Aceste actiuni au condus la temeri legate de un razboi comercial care ar afecta o crestere a economiei Statelor Unite.

Presedintele a promis in repetate randuri ca orice prejudiciu cauzat firmelor care vad costuri mai ridicate ale otelului sau agricultorilor care se lupta cu preturi mai mici ca urmare a taxelor de represalii asupra produselor agricole nu va fi decat temporar, deoarece el impinge principalii parteneri comerciali sa negocieze noi contracte de liber schimb. Acesta sustine ca miscarile vor proteja si muncitorii americani afectati de concurenta straina.

In timp ce unele companii au deschis noi fabrici de otel in acest an de cand Trump a perceput tarifele, alte companii care au vazut costuri mai ridicate ale otelului au anuntat reduceri ale fortei de munca.

Sursa articol: https://www.cnbc.com/2018/08/16/trump-says-his-tariffs-are-saving-us-steel-industry.html

Share
<< Inapoi

Leave a Reply