Amnesztia az illegális építkezésekért Törökországban

A törökországi illegális építkezések amnesztiája a 2023. február 6-i két földrengés okozta katasztrófa alapja.

1999-ben egy újabb pusztító földrengés után törvényt hirdettek ki, amely nagyon szigorú földrengésellenes kritériumokat ír elő.

Amnesztia az illegális építkezésekért Törökországban

A szabályok előírják, hogy a földrengésveszélyes régiókban az építményeknek acélrudakkal megerősített, jó minőségű betont kell használniuk. Emellett az oszlopokat és gerendákat úgy kell elosztani, hogy azok hatékonyan képesek legyenek elnyelni a földrengések hatását.

Ezeket a szabályokat azonban rosszul alkalmazták.

A földrengés épületek ezreit rombolta le, köztük olyanokat is, amelyek állítólag megfeleltek a földrengésre vonatkozó előírásoknak. Egy nemrégiben megjelent BBC-cikk több összeomlott építményről mutatott képeket. Állítólag mindegyik megfelelt az építési előírásoknak.

AMNESZTIA AZ ILLEGÁLIS ÉPÍTKEZÉSEKRE TÖRÖKORSZÁGBAN

Miért jutottunk idáig? Mert a kormány rendszeresen „építési amnesztiát” ajánlott fel. Valójában törvényes mentességeket, díjfizetés ellenében, a szükséges biztonsági tanúsítványok nélkül épített építmények számára.

Ezeket az amnesztiákat az 1960-as évek óta gyakorolják, a legutóbbi 2018-ban történt.

Celal Sengor geológus az év elején azt mondta, hogy az ilyen amnesztiák elfogadása az építkezésekhez egy szeizmikus törésekkel átszőtt országban „gyilkosságnak” felel meg.

A sors iróniája, hogy néhány nappal a pusztító földrengés előtt egy új, zónás amnesztiáról szóló törvénytervezet várta jóváhagyását a török Nagy Nemzeti Parlamenti Közgyűlésben.

„A legtöbb helyen a rengések mértéke kisebb volt a maximumnál (elviselhető), így arra a következtetésre juthatunk, hogy a több ezer összedőlt épület közül szinte mindegyik nem felelt meg olyan szeizmikus építési előírásoknak, amelyeknek ésszerűen léteznie kellett volna” – magyarázta David Alexander professzor, a londoni University College vészhelyzet-tervezés és -kezelés professzora.

MIÉRT FONTOS AZ ACÉL A FÖLDRENGÉS-ÁLLÓ ÉPÜLETEKBEN

Az acélszerkezetek könnyűek és rugalmasak, lehetővé téve az épületek meghajlását anélkül, hogy meghajolnának. Ezenkívül az ötvözet molekuláris szerkezetének köszönhetően nagy súlyokat is támogat.

A szerkezeti acélt évek óta használják földrengésálló épületekben. Ez annak köszönhető, hogy ezek az épületek ellenállnak a földrengéseknek kitett hatalmas nyomásoknak és mozgásoknak.

A képlékenységéről, azaz arról a képességéről ismert, hogy töréskor jelentősen deformálódik, az enyhe acél nagyon népszerű a felhőkarcolók és a földrengésálló épületek esetében.

A vasbetont szerkezeti acéllal együtt használják földrengésnek és erős szélnek ellenálló épületek építésére. Merevítőrudak nélkül a vasbeton hajlamos a repedésekre és szerkezeti meghibásodásokra az erős szélnek és talajrezgésnek kitett épületekben.

A törökországi katasztrófa az ország szempontjából kritikus pillanatban következett be. Az általános választásokra idén májusban vagy júniusban kerül sor. Ez azt jelenti, hogy a kormány valószínűleg az alapján fog döntéseket hozni, hogy a közvélemény mit tekint majd kedvezőbben az érintett régiók káraiból való újjáépítés során.

Share
<< Inapoi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.Categorii


Taguri

    hu_HUHungarian