Az acélt széles körben használják a tengerészeti ágazatban

Az acélt széles körben használják a tengerészeti ágazatban, amely ennek a cikknek a tárgya.

Az acélt széles körben használják a tengerészeti ágazatban

Globális kereskedelem

Nagy távolságokon a legtöbb szállítmányt konténerekben szállítják. Becslések szerint a világ áruinak 90%-át tengeren szállítják. Összesen mintegy 14 trillió dollárnyi áru tölt el valamilyen időt egy nagy fémdobozban.

A világon több mint 20 millió hajózási konténer van, és ezek többsége acélból készült.

A konténerek szerkezete robusztus, a gyártó jóváhagyta, hogy ellenálljon a nagy terhelésnek.

A lábazat hegesztett acélszerkezet, a falak és a tető pedig hajtogatott fémlemezből készült. Az egész szerkezetet alapozzák és elektrosztatikusan festik.

Az 1950-es években Malcolm McLean amerikai vállalkozó felismerte a szabványos méretű konténerek fontosságát. Így a termékek a gyártás helyétől a kiszállításig a tartályukban maradhattak. Ez csökkenti a munkaköltségeket és a lehetséges károkat.

Mesterséges zátonyok

Hurrikánálló acélt használtak fel több száz hullámkorlát létrehozására. Körülveszik a Karib-tenger partjait, az Amerikai-öböl partját és Délkelet-Ázsiát.

Néhány ilyen acélzátonyt úgy terveztek, hogy a hullámokat a parttól távolabbra kényszerítsék. Ez védi a strandokat. Mások a partok mentén az üledéket fogják fel, hogy megakadályozzák a part menti eróziót.

Az acélt mesterséges zátonyok százainak létrehozásához is felhasználták, amelyek több millió tengeri élőlénynek adnak otthont.

ACÉL A TENGERÉSZETI ÁGAZATBAN – MEGAHAJÓK ÉS HIDAK ÉPÍTÉSE

Amikor a világ legnagyobb megahajóinak építéséről van szó, a mérnökök egyetlen anyagot sem kedvelnek jobban, mint az acélt.

Az egyik példa erre a Royal Caribbean International Harmony of the Seas tengerjáró hajója. A hajó 227 000 tonna acélból épült. Háromszor olyan magas, mint a londoni Olimpiai Stadion, és majdnem olyan hosszú, mint négy futballpálya együttvéve.

A legerősebb tengeralattjáróknak is kemény acéltestük van, hogy ellenálljanak a víz alatti nyomásnak. Bár a tervezésük az évszázadok során fejlődött, egy dolog állandó maradt – az acélszerkezetük.

A világ leghosszabb tengeri hídja acélból készült

A Hongkong-Zhuhai-Makaó híd 55 kilométeres hosszával a világ leghosszabb tengeri hídja. Építéséhez 420 000 tonna acélt használtak fel. Ez elég ahhoz, hogy 60 Eiffel-tornyot építsenek.

A Hong Kong-Zhuhai-Macau híd csökkenti az utazási időt Hongkong és a szárazföldi Kína között. Három és fél óra helyett hozzávetőlegesen 30 perc alatt teszik meg a távot.

A híd építése kilenc évig tartott, és Nagy-Britannia, USA, Svájc, Japán és Hollandia szakértői is közreműködtek.

A világ leghosszabb tengeren átívelő hídjának korábbi rekordját is a kínaiak tartották 42 kilométeres híddal.

Share
<< Inapoi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.Categorii


Taguri

    hu_HUHungarian