Az EU acéliparának szén-dioxid-mentesítését gátló új akadályok

Az energiaválság és Oroszország ukrajnai inváziójának együttes hatása újabb akadályokat gördített az uniós acélipar szén-dioxid-mentesítésének útjába. Az emelkedő energiaárak, a magas infláció és a nyersanyaghiány már most is hatással van a gazdaságra és a társadalom egészére, így az acéliparra is.

Ebben a helyzetben alapvető fontosságú, hogy az ETS és a CBAM megfeleljen a 2030-ra elfogadott éghajlat-változási céloknak, miközben támogatja a beruházásokat és fenntartja a hatékony szénszivárgási intézkedéseket. És elkerülve az aránytalan költségeket, kapacitásbezárásokat és munkahelyek megszűnését.

Az ETS és a CBAM az európai gyártású zöld acélra való áttérés szabályozási keretének két alapvető eleme.

Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszere (ETS) célja az ipar CO2-kibocsátásának csökkentése.

A szén-dioxid-határkiigazítási mechanizmust (angolul MACF, románul CBAM) az éghajlatváltozás elleni küzdelem eszközeként tervezték. Az érintett ágazatokat korszerűsítésre és ezáltal a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére kell ösztönöznie.

A szén-dioxid-mentesítés akadályai – Európa 60 zöld acélprojektjét veszély fenyegeti, ha nem támogatják.

A SZÉN-DIOXID-MENTESÍTÉS AKADÁLYAI

Az európai zöld acélprojektek veszélyben vannak. Az EU acéliparának az éghajlat-semlegesség felé vezető úton az a célja, hogy 2030-ig a jelenlegi szinthez képest legalább 30%-kal csökkentse CO2-kibocsátását. Ez valóban új ipari forradalom lenne. Ehhez azonban hatalmas, több mint 30 milliárd eurós tőkebefektetésre van szükség. A szén-dioxid-mentesített energia és a zöld hidrogén jelentősen magasabb működési költségeivel. Ezzel párhuzamosan az energetikai infrastruktúrába történő beruházásokat példátlan gyorsasággal fel kell gyorsítani. Az EU-n belül sürgősen meg kell erősíteni a vashulladékhoz való hozzáférést.

Az ETS-ről és a CBAM-ről szóló júniusi plenáris szavazással az európai parlamenti képviselőknek döntő lehetőségük lesz arra, hogy kialakítsák azt a szabályozási keretet, amely segít az európai acéliparnak megvalósítani ambiciózus terveit, és az EU-t világelsővé tenni a zöld acélgyártás terén.

ACÉLIPAR

„Az energiafogyasztó iparágakat (mint például az acélipar) a politikai döntéshozatal és a politikai viták minden szintjén integrálni kell. Az európai energiarendszer szén-dioxid-mentesítésének és függetlenségének fő mozgatórugóiként…. Az acélipar gyors hozzáférése a zöld hidrogénhez fellendíti a hidrogénpiacokat Európában. Az Oroszországtól eltérő alternatív gázforrások azonban továbbra is kulcsfontosságúak maradnak. Mindaddig, amíg nem áll rendelkezésre megfizethető hidrogéninfrastruktúra. Az EU energiastratégiájának felülvizsgálatára van szükség a kohézió, az együttműködés és az ágazatközi párbeszéd érdekében.” mondta Axel Eggert, az Európai Acélszövetség (EUROFER) főigazgatója.

Az európai energiarendszer átalakítása, amelynek középpontjában az ipari fogyasztók állnak, létfontosságú. Mind a jelenlegi energiaválság, mind az éghajlati válság leküzdése érdekében. Mert az EU ipara lesz a tiszta energiapiacok fő mozgatórugója. Különösen a magas energiaárak által sújtott vállalatok rövid távú tehermentesítési intézkedései. Emellett azonnal biztosítani kell a hidrogéninfrastruktúra gyors megvalósítását és a hidrogénellátáshoz való elsőbbségi hozzáférést az ágazat számára. Ugyanakkor el kell kerülni a gázellátás megszakadását, amíg nem áll rendelkezésre alternatív infrastruktúra.

Share
<< Inapoi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.Categorii


Taguri

    hu_HUHungarian