Otelul electric

otelul electric

Otelul electric este un otel adaptat pentru a produce anumite proprietati magnetice. Resursele naturale sunt limitate, iar utilizarea lor eficienta reprezinta o prioritate majora. Acest lucru este valabil si atunci cand este vorba de transportul de energie electrica. In momentul in care motoarele electrice transforma energia electrica in miscare sau generatoarele transforma miscare in energie electrica. Pentru aceste tipuri de aplicatii otelurile electrice ofera o eficienta extrem de mare.

Este un material functional care este folosit, in diverse forme, in procesul de fabricatie a miezurilor magnetice pentru electrocasnice si instalatii mecanice.

Materialul este, de obicei, fabricat sub forma de benzi laminate la rece mai mici de 2 mm grosime. Otelul electric este un aliaj de fier, care poate contine siliciu intre 0 si 6,5% (Si: 5Fe).  Aliajele comerciale au, de obicei, un continut de siliciu de pana la 3,2% (concentratii mai mari, de obicei, provoaca fragilitatea in timpul laminarii la rece). De asemenea, poate fi adaugat mangan si aluminiu pana la 0.5%.

Segmente specifice ale aplicatiilor acestui produs: energiile regenerabile, industria de prelucrare, industria electrica si industria auto.

Otelul electric este de doua tipuri:

1. Otel electric cu graunti orientati este un aliaje de fier-siliciu, care au fost dezvoltat pentru a oferi pierderi reduse in miez si permeabilitate ridicata necesara pentru transformatoare electrice eficiente si economice. Are proprietati magnetice superioare in directia de laminare. Nivelul de siliciu este de aproximativ 3%.

2. Otel electrice cu graunti neorientati este un aliaje de fier-siliciu in care proprietatile magnetice sunt practic acelasi in orice directie in planul materialului. De obicei nivelul de siliciu este cuprins intre 2 si 3,5%. Acest tip de otel este utilizat atunci cand costul este mai important decat eficienta si pentru aplicatii unde directia de flux magnetic nu este constanta. De exemplu motoare electrice si generatoare cu piese in miscare.

Otelul electric cu graunti orientati este un produs foarte specializat. Fiind folosit de producatorii si distribuitorii de energie, fiind produs de numai 16 companii din intreaga lume.

In Europa acest produs este fabricat de ArcelorMittal, STALPRODUKT, Tata Steel si ThyssenKrupp.

Printre producatorii non-europeni se numara AK Steel, NLMK (Rusia), Posco (Coreea), Nippon Steel si Sumitomo Metal Corp (Japonia), Baosteel, Wuhan Iron si Corp Steel (China).

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian