ArcelorMittal, acord cu Liberty House pentru vanzarea combinatului de la Galati

ArcelorMittal a anuntat ca a primit o oferta irevocabila din partea Liberty House Group pentru achizitia ArcelorMittal Galati, ArcelorMittal Ostrava (Republica Ceha), ArcelorMittal Skopje (Macedonia) si ArcelorMittal Piombino (Italia). Cele patru unitati sunt parte a pachetului de separare pe care compania l-a agreat cu Comisia Europeana in timpul investigatiei privind achizitia Ilva S.p.A.

Finalizarea procesului de achizitie a pachetului de dezinvestire (format din combinatele de la Ostrava, Galati, Skopje si Piombino) este conditionat de finalizarea achizitiei combinatului Ilva de catre Arcelor Mittal si de aprobarea Uniunii Europene precum si de concluziile consultarilor cu consiliile angajatilor la nivel local si european.

Liberty House, parte a GFC Alliance, este un grup international cu sediul in Marea Britanie, controlat de industriasul de origine indiana Sanjeev Gupta, specializat in producerea de otel si aluminiu, dar si cu operatiuni importante de comert si materii prime, precum si reciclarea metalelor.  Alianta are un efectiv de angajati de aproximativ 14.000 persoane si o cifra de afaceri ce depaseste 15 miliarde de dolari.

„Obiectivul nostru este sa crestem productia anuala de la circa 2 milioane de tone pe an la 3 milioane de tone, iar acest lucru presupune investitii in productia primara de otel si in cea de rulouri laminate  la cald. Cresterea productiei peste valoarea de 3 milioane de tone pe an va fi luata in considerare pe viitor. In plus, ne dorim sa ii oferim combinatului de la Galati libertatea de a-si cladi propriile piete, acolo unde poate fi competitiv. Tinta noastra este sa crestem la 3 milioane de tone pe an in urmatorii 3 – 4 ani si abia dupa aceea sa luam in calcul modalitati prin care putem creste peste acest nivel“, a declarat Jon Bolton (CEO Liberty Steel, director Global Steel Development in cadrul Liberty House Group) pentru ZF.

Grupul Financiar Jefferies, estimeaza ca ArcelorMittal ar costa intre 725 si 940 de milioane de dolari. ArcelorMittal Galati (fost Sidex Galati) este cel mai mare combinat siderurgic din România. A fost cumparat de LNM Holdings NV in noiembrie 2001, de la statul roman. Valoarea tranzactiei a fost de 70 de milioane de dolari. Dupa fuziunea dintre Mittal Steel si Arcelor, in anul 2006, din care a rezultat ArcelorMittal, numele combinatului a fost schimbat in ArcelorMittal Galati.

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply