Prima cladire inalta cu schelet metalic din Romania este Palatul Telefoanelor

Palatul Telefoanelor este o cladire reprezentativa a Bucurestiului, fiind prima cladire inalta cu schelet metalic din România. Cu o inaltime de 52,5 m a fost o vreme cel mai inalt edificiu din Bucuresti.

Cladire cu schelet metalic

Sursa foto – Wikipedia – Enciclopedia libera

Construita intre anii 1929 – 1933, intr-un stil specific zgarie-norilor americani, constructia are caracteristici reprezentative ale stilului Art Deco. Alegerea acestui stil de arhitectura nu a fost una intamplatoare: telefonul era considerat un simbol al progresului, iar acest stil arhitectural transmitea, la acea vreme, aceleasi idei.

Cladire inalta cu schelet metalic – realizarea si beneficiile acesteia

Scheletul metalic al palatului a fost executat de Uzinele de Fier si Domeniile Resita (U.D.R.), cea mai mare societate interbelica din domeniul siderurgiei si metalurgiei, infiintata in 1920 la Resita. In perioada interbelica, UDR a crescut in permanenta. Aceste ajungand sa detina o pozitie monopolista in numeroase ramuri ale industriei siderurgice si metalurgice.

Evolutia cladirilor inalte este strans legata de dezvoltarea oraselor. Structurile din otel sunt utilizate pentru toate aspectele vietii moderne, inclusiv logistica, retail, comercial si de fabricatie, oferind infrastructura de care societatea depinde.

In sectorul constructiilor multietajate beneficiile otelului depind in mare masura de natura “rapida” a procesului de constructie. Viteza mare de constructie duce la beneficii financiare, de management si logistica.

Unul dintre principalele beneficii ale utilizarii otelului pentru o cladire este acela de a fi foarte usor mentinand in acelasi timp un nivel ridicat de rezistenta. Flexibilitatea otelului va permite unei cladiri sa supravietuiasca cu usurinta unei activitati seismice moderate fara a cauza daune structurale reale.

Planurile arhitecturale ale cladirii au fost semnate de catre arhitectii Louis Weeks, Walter Froy si Edmond Van Saanen Algi. Fata de aspectul initial, cladirea a fost largita prin suprainaltarea corpului din spate (de la 2 la 4 etaje) si prin adaugarea unor noi spatii turnului principal.

Este important de precizat ca aceasta cladire a supravietuit cutremurelor din 1940, 1977, 1986 si 1990. De asemenea, bombardamentului aliat din 1944. In prezent Palatul Telefoanelor este declarat monument istoric de categorie B. Fapt care implica ca nu pot fi modificate holul cladirii, placajele exterioare si etajul al optulea.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian