Constructie faimoasa – Turnul Willis pe structura metalica tubulara

Turnul Willis este o constructie faimoasa si un simbol al orasului Chicago, asa cum Turnul Eiffel se identifica cu Parisul. Constructia de 110 etaje a fost cea mai inalta cladire din lume pana in 1996.

In 1974 cand cladirea a fost inaugurata se numea SearsTower ( Turnul Sears ). In martie 2009 Willis Group Holding, broker de asigurare, a inchiriat o parte a cladirii si a obitinut dreptul de redenumire a acesteia. La 16 iulie 2009 cladirea a fost redenumita oficial Turnul Willis ( Willis Tower ).

constructie faimoasa - Turnul Willis

Echipa formata din arhitectul Bruce Graham si inginerul structural Fazlur Rahman Khan a proiectat cladirea ca noua structuri patrate (fiecare, in esenta, o cladire separata), grupate intr-o matrice 3 × 3.  Toate cele noua structuri se ridica pana la etajul 50 al cladirii. Aici structurile din nord-vest si sud-est se termina, iar restul de sapte continua. La etajul 66 se opresc cele din nord-est si sud-vest, iar la etajul 90 cele din nord, est si sud. Structurile din centru si vest se continua pana la etajul 108.

Turnul Willis a fost prima cladire pentru care s-a folosit structura tubulara inventata de Khan. Design-ul inovator a fost eficient structural si economic, a oferit mai mult spatiu si a putut fi inaltat mai mult decat Empire State Building. De asemmenea costurile au fost mai mici. Acest sistem structural s-a dovedit extrem de influent in constructia de zgarie-nori. A fost folosit in majoritatea cladirilor foarte inalte construite de atunci, inclusiv cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa.

Turnul Willis este o constructie faimoasa – suprafata si utilizare

Cu o suprafata de aproximativ 4.560.000 metri patrati, din care suprafata inchiriabila este de 3.800.000 metri patrati, constructia adaposteste numeroase birouri si spatii comerciale, fiind un centru de afaceri important pentru Chicago. In cladire exista 25 kilometri de instalatii sanitare, 1500 kilometri cabluri electrice si 145.000 corpuri de iluminat. Intreaga constructie cantareste mai mult de 222.500 tone si a costat peste 175 milioane dolari.

Au fost utilizate cadre sudate din otel care formeaza tuburi verticale ce asigura  rigiditatea necesara pentru a limita forta vantului, din lateral. Acest sistem reduce cantitatea de otel de constructii necesar pentru o cladire de mare inaltime.

Turnul Willis se integreaza in orizontul orasului Chicago, mandru si respectuos. Materialul exterior de constructie prezinta foarte putina uzura, semn al unei constructii durabile. Multe dintre detaliile sale au permis sa ramana un simbol modern din centrul orasului.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian