Cum urmeaza CBAM sa transforme importurile de otel din UE

CBAM (in engleza) este mecanismul de ajustare la frontiera in functie de carbon. Acesta a fost gandit ca un instrument de combatere a schimbarilor climatice.

Mecanismul ar trebui sa determine sectoarele relevante sa se modernizeze si, astfel, sa isi reduca amprenta de carbon.

CBAM

Unul dintre pilonii centrali ai agendei Fit-for-55, CBAM este instrumentul de referinta al UE pentru combaterea relocatiei de carbon.

Otelul este o parte importanta a societatii moderne. Acesta ofera mijloacele pentru infrastructura, care este necesara pentru a reduce la minimum efectele dezastrelor naturale. Pe masura ce orasele se extind pentru a tine pasul cu cresterea populatiei, acestea vor avea nevoie de cantitati mari de otel.

Fabricarea otelului presupune un mare consum de energie. Ceea ce inseamna ca rezulta si o cantitate semnificativa de emisii de carbon.

CBAM urmareste sa impiedice relocarea productiei in tari din afara UE sau cresterea importurilor de produse care genereaza emisii ridicate de dioxid de carbon.

Care este calendarul pentru lansarea taxelor CBAM?

O versiune simplificata a CBAM va incepe sa functioneze de la 1 octombrie 2023. In timpul unei perioade de tranzitie, aceasta va obliga importatorii sa colecteze/raporteze date legate de emisiile de carbon.

Toate companiile care vor importa produse cu emisii mari de carbon din tari non-UE in UE vor fi cel mai probabil afectate.

Acestea trebuie să se inregistreze ca declarant in scopuri CBAM. Din octombrie 2023, importatorii/declarantii acestor marfuri in UE vor trebui sa respecte anumite obligatii conform regulamentului CBAM.

Incepand cu anul 2026, importatorii de energie electrica, aluminiu, ciment, ingrasaminte, hidrogen, fier si otel catre U.E vor trebui sa achite aceasta taxa.

Importatorii vor trebui sa declare anual cantitatea de marfuri si cantitatea de emisii incorporate in marfurile pe care le-au importat in UE in anul precedent. De asemenea, sa predea cantitatea corespunzatoare de certificate CBAM.

Inainte de adoptare, regulamentul de implementare a fost supus consultarii publice. Ulterior aprobat de Comitetul CBAM, compus din reprezentanti ai statelor membre UE.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian