Stadionul National Beijing – un design futurist realizat din otel

Stadionul National din Beijing are un design futurist realizat din otel. Denumit neoficial „Cuibul de pasare” este considerat o capodopera a tehnologiei si una dintre minunile ingineriei din lumea de astazi. Carcasa exterioara cuprinde 36 de kilometri de bare de otel impletite, creand forma inconfundabila a cuibului de pasare.

design futurist din otel      Sursa foto – seele.com

Constructia acestuia a inceput pe 24 decembrie 2003 si a fost finalizata in martie 2008. Costul total a fost de peste 423 de milioane de dolari, o mica parte din cele 40 de miliarde de dolari cheltuiti de Beijing pentru pregatirea Jocurilor Olimpice. O cantitate impresionanta de otel a servit drept material de baza.

Insumand 41.875 de tone, se spunea ca otelul folosit este cel mai pur produs vreodata in China. Firma elvetiana Herzog & de Meuron, asistata de arhitectul chinez Li Xinggang a condus proiectul. Acesta este considerat a fi unul dintre cele mai complexe stadioane finalizate vreodata din punct de vedere ingineresc.

Un design futurist realizat din otel – structura

Stadionul este format din doua parti care au fost construite separat: structura exterioara de otel ,,tesut” si tribunele interioare din beton. In spatele designului futurist si al structurii complexe a acestui stadion se afla o dubla misiune. Trebuie sa fie rezistent la cutremure, dar vizual sa para „usor”. Intreaga structura a stadionului din Beijing a fost apoi acoperita cu o membrana polimerica impermeabila. Aceasta permitand luminii soarelui sa ajunga la gazonul interior. Membrana ajuta, de asemenea, la imbunatatirea iluminarii stadionului, reducand in mod semnificativ reflexele luminii, umbrele si creand o atmosfera potrivita pentru divertisment.

Fundatiile au trebuit sa fie sapate la 37 m sub nivelul solului pentru a suporta greutatea si fortele orizontale generate de structura. Stadionul cu 91.000 de locuri a fost proiectat pentru a incorpora elemente ale artei si culturii chineze. Partea principala a stadionului este o structura metalica eliptica.

Constructia se intinde pe 333 m de la nord la sud, iar de la este la vest pe 294m. Inaltimea stadionului este de 69.2 m. Designul a inclus, de asemenea, 11.000 locuri demontabile. Pe langa valoarea estetica, trebuie subliniat rolul elementelor structurale din metal, care se intrepatrund si se sustin reciproc.

Desi produce impresia unui parcurs lejer si aproape firesc, imbinarea diferitelor elemente sunt rezultatul unor calcule precise. Avand o geometrie complexa, calculele au fost atat de numeroase si complicate incat nu au putut fi rezolvate manual. A fost necesar un software pentru a se asigura ca elementele rasucite din otel se imbina perfect.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian