Grunduirea suprafetelor metalice

Grunduirea este operatia prin care se aplica suprafetei metalului prima pelicula de material, ce constituie baza acoperirilor ulterioare.

Pelicula de grund are rolul de a realiza o buna legatura intre suprafata metalului si pelicula urmatoare care se suprapune peste cea de grund. Acesta pelicula de grund poate indeplini mai multe functii: de izolare a metalului fata de mediu (prin liant), de colorare (prin pigment) si de protejare anticorosiva.

Procesul de grunduire poate fi aplicat atat pe suprafetele metalice din aliaje din fontă, otel sau inox, cat si pe suprafetele metalice neferoase (aliaje ale Cu, Al, Zn etc.)

Frecvent apare urmatoarea intrebare: „De ce este necesara grunduirea suprafetelor metalice, nu este suficienta vopsirea?”

Raspunsul la aceasta intrebare este dat de avantajele pe care le prezinta grundul:

– protejeaza metalul de rugina;

– ajuta straturile decorative (email sau vopsea lucioasa) sa se prinda mai bine;

– evita exfolierea si fisurarea peliculei de email/vopsea;

– ofera peliculei de vopsea un aspect uniform, neted.

Grunduirea suprafetei metalului – Metode de aplicare a stratului de grund:

– cu pensula;

– prin pulverizare;

– prin imersie.

Fiecare metoda poate da rezultate bune daca este aplicata corect. Imersia este metoda cea mai eficienta si economica, obtinandu-se o calitate superioara a suprafetei.

Stratul de grund poate fi utilizat atat pentru protectia suprafetelor metalice noi, cat si pentru intretinerea suprafetelor care au mai fost vopsite, astfel:

– in cazul in care suprafata metalica este noua: se indeparteaza oxizii metalici, se degreseaza suprafata, dupa care se aplica un strat sau doua de grund respectand timpii de uscare dintre satraturi recomandati de producator

– pentru suprafetele metalice care au mai fost vopsite: se indeparteaza vopseaua veche care nu mai are aderenta: mecanic sau chimic, dupa care se urmeaza aceeasi pasi ca mai sus

Grundul este ales in functie de metalul care trebuie acoperit si dupa natura vopselei. De asemenea, a lacului ce se aplica peste stratul de grund.

Tipuri de grunduri:

– grund epoxidic bogat in Zinc care se preteaza la suprafetele zincate;

– grund care se preteaza pe suprafetele ruginite si este si sudabil;

– grunduri cu uscare rapida rosu, gri si negru – este un grund anticoroziv pe baza de rasina sintetica.

Este ideal pentru protectia anticotoziva a suprafetelor metalice, a pieselor metalice, structuri.

De cele mai multe multe ori, grundurile protejeaza suprafata metalica impotriva coroziunii, dar ajuta si la nivelarea suprafetei si la imbunatatirea vopselei finale.

Articole similare:

Zincare termica vs electro-galvanizare

Cum protejam tabla zincata

 

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian