Industria siderurgica din Germania si criza energetica

Industria siderurgica din Germania este afectata de criza energetica. Reprezentantii industriei sustin ca este nevoie urgenta de o actiune politica pentru a tine sub control preturile la energie.

Industria siderurgica din Germania
Sursa foto – forbes.ro

Gazprom a suspendat livrarile de gaze prin gazoductul Nord Stream 1, momentan pe termen nelimitat. Anuntul facut, pe 5 septembrie 2022, de purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, a fost urmat de o crestere cu 30% a pretului gazelor pe bursele europene.

Gresala strategica a Germaniei privind dependenta de gazul rusesec se resimte si in industria siderurgica.

Grupul REESE, fondat in 1948, este format din patru centre tehnologice de calire a metalelor in Bochum, Brackenheim, Chemnitz si Weimar.

Cele 200 de de instalatii pentru tratarea termica a otelului si a altor materiale metalice sunt mari consumatoare de energie.

Duritatea si rezistenta la uzura a otelului este amplificata prin expunerea la caldura de pana la 1000 de grade. Principala sursa de energie utilizata in acest sector industrial este gazul natural. In cazul unei penurii drastice de gaz, cuptoarele de calire a otelului ar putea fi oprite. „Nu ne putem descurca fara gaz”, Philip Reese – directorul general al instalatiei de calire din Bochum.

Cresterea vertiginoasa a preturilor la electricitate si gaz pune o presiune imensa pe toate activitatile de producere a otelului din Germania.

Industria siderurgica din Germania afectata de decizia ArcelorMittal

ArcelorMittal a anuntat pe 2 septembrie 2022 ca va opri unul dintre cele doua furnale de la otelaria sa din orasul german Bremen pana la sfarsitul lunii septembrie. Aceasta inchidere este cauzata de costul ridicat al gazului, cererea slaba de pe piata si perspectivele economice negative.

Compania este producatorul numarul 1 din Europa si numarul 2 din lume.

Potrivit reuters.com, ArcelorMittal precizat ca va inchide, de asemenea, instalatia de reducere directa de la fabrica de otel din Hamburg. Actiune planificata pentru al patrulea trimestru al acestui an. In acelasi timp se mentine programul de lucru mai scurt al muncitorilor din ambele locatii.

Reprezentantii companiei declara ca in cateva luni preturile la gaz si electricitate au crescut de zece ori. In aceste conditii compania nu mai este competitiva pe o piata aprovizionata in proportie de 25% din importuri.

Un sondaj efectuat in randul a 3.500 de intreprinderi din toate industriile si domeniile din Germania, arata ca aproximativ un sfert dintre cele obligate sa isi reduca productia au facut-o deja. Iar un alt sfert sunt in curs de a lua aceasta masura.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian