Comisia Europeana sustine industria otelului din U.E

Industria siderurgica a ocupat mult timp un loc strategic in economia UE, stimuland inovarea si ocuparea fortei de munca. Pentru a face fata crizei cererii de otel dupa criza economica si pentru a asigura un viitor promitator pentru sector, Comisia Europeana lucreaza la stimularea industriei. Deoarece otelul este strans legat de numeroase sectoare industriale, cum ar fi industria auto, constructii, electronica sau energiile regenerabile, este vital obiectivul UE de a creste cota din PIB-ul industriei la 20% pana in 2020.

Industria siderurgica in economia UE

De ce este importanta industria siderurgica in economia UE:

Productie – UE este al doilea mare producator de otel din lume, dupa China. Productia sa este de peste 177 milioane de tone de otel pe an, reprezentand 11% din productia globala.

Legatura cu alte sectoare – otelul este strans legat de multe industrii importante, cum ar fi industria auto, constructii, electronica si ingineriea mecanica.

Dimensiune transfrontaliera – 500 unitati de productie sunt impartite in 23 de tari ale UE.

Ce face Comisia Europeana pentru industria siderurgica:

Planul de actiune – ca urmare a crizei economice, cererea de otel ramane cu 27% sub nivelul de dinaintea crizei. Si pana la 40 000 de locuri de munca au disparut in ultimii ani. Pentru a ajuta industria siderurgica europeana sa se confrunte cu aceste provocari. Si de a reveni la nivelurile de productie pre-criza. Comisia a adoptat un plan de actiune cu privire la competitivitatea sectorului siderurgic. In 2013 si a propus crearea formala a unui Grup la nivel inalt privind otelul.

Fondurile UE – diverse fonduri UE si instrumente politice, cum ar fi Orizont 2020, fonduri structurale si Fondul de cercetare pentru carbune si otel pot fi mobilizate pentru a atenua costurile sociale si pentru a se asigura ca sunt pastrate calificarile necesare pentru productia de otel, pentru competitivitatea viitoare a industriei. Pentru a minimiza impactul social, ar trebui promovate bunele practici in domeniul formarii si recalificarii la nivel de companie.

Provocarile cu care se confrunta industria otelului din UE:

Principalele provocari pentru industria siderurgică a UE sunt legate de costul si disponibilitatea materiilor prime si a energiei, reglementarile de mediu si schimbarile climatice. Precum si concurenta din partea producatorilor din tarile aflate in afara UE.

Cadrul de reglementare – legislatia din UE este esentiala pentru dezvoltarea sustenabila. De asemenea, si pentru o buna funcionare a pietei interne, pentru certitudinea si previzibilitatea investitorilor. Precum si pentru asigurarea unor conditii de concurenta echitabile pentru industria siderurgica.

Stimularea cererii de otel – depinde de cateva industrii cheie, cum ar fi industria constructiilor si sectorul auto. Pentru a asigura recuperarea in aceste sectoare, este important sa se puna in aplicare initiativele U.E orientate spre crestere si sustenabilitatet.

Nivelul international – tarile producatoare de otel din afara UE folosesc adesea restrictii comerciale pentru a avantaja propriile industrii siderurgice. UE abordeaza barierele comerciale prin implementarea strategiei sale privind accesul pe piață. Se impun angajamente internationale si asigurarea conditiilor de concurenta echitabile pentru sectorul siderurgic al UE.

Accesul la materii prime este esential pentru industria otelului si resursele sunt limitate în Europa.

Comertul este deosebit de important pentru otel. Comisia sprijina liberalizarea comertului international in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). La nivel bilateral, negocierea acordurilor de liber schimb (ALS) este un instrument esential pentru a realiza un mediu concurential echitabil pentru intreprinderile din UE.

Furnizarea si pretul energiei  – in mod similar cu alte industrii mari consumatoare de energie, costul energiei este unul dintre principalele motoare ale competitivitatii pentru sectorul otelului al UE. Costurile de energie reprezintă pana la 40% din costurile totale de producere ale otelului. Industria europeana se confrunta cu creșterea preturilor la energie, mai mult decat majoritatea concurentilor sai internationali.

Sursa articol: http://ec.europa.eu/growth/sectors/raw-materials/industries/metals/steel/index_en.htm

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian