Megatrenduri care influnteaza industria siderurgica globala

Megatrenduri care influnteaza industria siderurgica globala este subiectul pe care vi-l propunem in acest articol. Atunci cand vorbim despre megatrenduri, ne referim la procesele globale care schimba treptat lumea in care traim. Acestea afecteaza toate nivelurile societatii si influenteaza luarea deciziilor politice si economice, precum si viata fiecaruia dintre noi.

Megatrenduri care influnteaza industria siderurgica globala


Urbanizarea

Stim ca urbanizarea este o migrare a populatiei din mediul rural in cel urban. Dar termenul cuprinde si modurile in care societatea se adapteaza la aceste schimbari. In urmatorii ani urbanizarea va duce la dezvoltarea fizica a zonelor urbane si la aparitia unui numar tot mai mare de megaorase cu peste zece milioane de locuitori.

Ponderea populatiei urbane globale a atins peste 50% pentru prima data in istoria lumii la mijlocul anilor 2010: orasele au devenit forta dominanta in economia globala.

Iar pe masura ce cresc orasele, creste si cererea de resurse in aceste zone in plina expansiune. 

In mediul de afaceri schimbat post COVID-19, piata globala a otelului se preconizeaza ca va atinge o dimensiune revizuita de 2,3 miliarde de tone metrice pana in 2030. Constructiile se estimeaza sa inregistreze un CAGR de 2,6%. Probabil vor atinge 1 miliard de tone metrice pana la sfarsitul acestei perioade.
CAGR este rata de crestere anuala compusa si masoara rata de rentabilitate pentru o investitie.

Schimbarile climatice in topul acestor megatrenduri

Acestea au fost evidente in modelele meteorologice globale si regionale de la mijlocul pana la sfarsitul secolului al XX-lea. Ele sunt atribuite in principal nivelurilor crescute de dioxid de carbon din atmosfera, din cauza utilizarii combustibililor fosili. Emisiile globale de CO₂ continua sa creasca, atragand dupa ele si cresterea temperaturilor globale.

Productia de otel reprezinta 8% din totalul emisiilor globale de CO2. Emisiile provenite din productia de otel trebuie sa scada pentru ca industria sa atinga emisii nete zero pana in 2050 si pentru ca tarile sa isi indeplineasca angajamentele asumate in Acordul de la Paris.

Industria siderurgica globala ar trebui sa se concentreze pe stabilirea otelului ca cea mai importanta parghie de decarbonizare a materialelor pentru toate sectoarele care utilizeaza otel. In acest scop, va trebui sa combinam calitatile superioare inerente ale otelului, cum ar fi durabilitatea, flexibilitatea, reciclabilitatea cu o cale de decarbonizare sensibila.

Astfel devine tot mai evident ca trebuie sa schimbam modul in care producem otel. Tehnologiile alternative sunt in curs de dezvoltare in ultimele decenii. Gazul natural si hidrogenul pot fi utilizate pentru reducerea directa a minereului de fier (DRI-EAF). Companiile si inovatorii din intreaga lume cerceteaza tehnologiile de electroliza si testeaza captarea carbonului in proiecte pilot. Cu toate acestea, aceste tehnologii nu au transformat inca sectorul.

Progresul tehnologic

A fost intotdeauna principala forta transformatoare din istorie. Acum a devenit mult mai perturbator datorita nivelurilor atinse in conectivitate si capacitatea de stocare si procesare a datelor.

Pandemia COVID-19 a dat un mare impuls megatendintei de progres tehnologic si ne asteptam ca transformarea digitala a lanturilor valorice din otel sa continue sa se accelereze in continuare. Prin urmare, producatorii de otel vor trebui sa elaboreze si sa implementeze strategiile potrivite de transformare digitala. Sa extinda treptat capacitatile de productie inteligenta, sa studieze cu atentie oportunitatile de construire a ecosistemului digital si problemele emergente, cum ar fi proprietatea datelor, raspunderea si partajarea beneficiilor in astfel de abordari mai integrate.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian