Industria siderurgica din Rusia ajuta tara sa faca fata sanctiunilor occidentale

Otelul ajuta economia rusa

Ca o gura de aer proaspat pentru economia rusa, otelul ajuta tara afectata de atacul de sanctiunilor occidentale.

Viata este buna pentru lucratorii de la compania de otel, Severstal.

Impreuna cu sedintele la spa, Severstal acopera costurile vacantelor la Soci de la Marea Neagra. Un cabinet stomatologic ofera doua servicii gratuite anual. Muncitorii, de asemenea, au primit 8 la suta marire de salariu in acest an, impreuna cu alte bonusuri.

„O criza se presupune ca a aparut”, a declarat Andrei Meledin, care lucreaza la o linie de productie. „Dar noi nu o simtim aici.”

In timp ce restul Rusiei se confrunta cu recesiunea, companiile siderurgice precum Severstal sunt in plina expansiune. In primul trimestru, Severstal a ajuns la un profit de 343 milioane dolari, dupa raportarea de pierderi in aceeasi perioada a anului trecut.

Scaderea preturilor la petrol, cresterea tensiunilor geopolitice si sanctiunile occidentale au provocat in linii mari ravagii asupra economiei ruse. Banca Mondiala estimeaza ca economia se va contracta cu 2,7 % in acest an.

Dar aceleasi conditii s-au dovedit extrem de favorabile pentru unele companii de marfuri din Rusia, in special cele din industria otelului si a produselor chimice. Aceste companii, care nu au fost afectate de sanctiuni, beneficiaza de un curs valutar slab al rublei. Costurile semnificative pentru materii prime si forta de munca sunt exprimate in ruble, insa, bunurile lor sunt vandute pe pietele globale, unde preturile sunt in general stabilite in dolari.

„Intreprinderile mici si mijlocii sunt afectate de sanctiuni” mai mult decat intreprinderile mari de marfuri, a declarat Daniel Treisman, profesor de stiinte politice la Universitatea din California, Los Angeles. „Rubla la un nivel scazut ajuta evident exportatorii si afecteaza consumatori.”

Otelul ajuta economia rusa dar totusi dinamica se schimba

La Severstal, toate liniile de productie functioneaza la aproximativ 97 la suta din capacitate. Dinamica industriei, totusi, s-a schimbat.

In primul trimestru al acestui an, preturile globale pentru un tip principal de otel produs de Severstal, otel laminat la cald, au scazut la 320 dolari/tona de la aproximativ 400 de dolari/ tona, cu aproximativ 20 %. Dar costurile pentru Severstal si alte companii ruse au scazut si mai mult, impreuna cu rubla.

Pentru a se concentra asupra operațiunilor ruse ca urmare a conditiilor imbunatatite pentru jucătorii din domeniul otelului din tara, Severstal a vandut o fabrica vara trecuta, achizitionata un deceniu mai devreme, in Michigan. Compania intentioneaza sa investeasca zece milioane de dolari in renovarea unor furnale in Rusia.

Sursa articol: http://www.seattletimes.com/nation-world/boon-in-steel-helps-russians-buffer-western-sanctions/

Articole similare:

Desi rubla s-a prabusit otelariile din Rusia realizeaza profit

Rusia si China influenteaza situatia industriei siderurgice din Ucraina

 

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian